A franciák rettegnek és nem mernek étterembe járni
2016.05.04. 14:58
A tavaly januári Charlie Hebdo szerkesztősége, valamint a kóser bolt elleni, 20 halálos áldozatot követelő, és a novemberi 130 civil életébe kerülő támadássorozat miatt nem mernek étterembe járni az emberek Párizsban. Brüsszelben is hasonló a helyzet a március 22-i robbantások óta.
Egyre több elegáns, drága étterem kerül nehéz helyzetbe, és ezen az sem segít, hogy némelyikük különleges akciókkal próbálja visszaédesgetni az aggódó vendégeket.
Cédric Jossot, a három Michelin-csillaggal kitüntetett Les Bouquinistes étterem vezetője a New York Timesnak elmondta, hogy az ötven férőhelyes luxusétterem jóformán üresen szokott kongani esténként, pedig előtte rendszeresek voltak a telt-házak. De nem csak a helyiek maradoznak el, már a japán és amerikai turisták sem járnak hozzájuk, ugyanis megváltozott az emberek benyomása Párizsról: már nem tartják a várost biztonságosnak.
Egy másik, szintén három Michelin-csillaggal díjazott étterem, a Pavillon Ledoyen séfje, Yannick Allénot is aggasztja a kialakult állapot.
Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy Párizs visszaszerezze vonzerejét, de nagyon lecsökkent a turisták száma és éttermünkbe is egyre kevesebben járnak"
– mondta.
Philippe Faure, a turizmus fellendítéséért felelős szakember szerint az turisták a szállodák helyett egyre inkább keresik a magánlakásokat, mert ott nagyobb biztonságban érzik magukat. Ennek köszönhetően látványosan fellendült az Airbnb-lakások iránti kereslet. Hasonló tapasztalható a házhoz-szállítást felajánló éttermeknél is: sokkal inkább fogyasztják a helyiek otthon a vacsorájukat, mint étteremben.
(Nytimes)