Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A csehek továbbra is támogatják a halálbüntetést

Bokor Gábor

2016.07.21. 15:38

A legújabb közvélemény-kutatás szerint a cseh lakosság többsége továbbra is támogatja a halálbüntetést.
PRÁGA, 15:38

A legújabb közvélemény-kutatás szerint a cseh lakosság többsége továbbra is támogatja a halálbüntetést.

Csütörtökön hozta nyilvánosságra júniusi felmérésének eredményét a cseh, CVVM közvélemény-kutató intézet. A megkérdezettek 58 százaléka támogatná, ha a cseh jogszabályok közé ismét visszahoznák a halálbüntetést, míg ellenkező véleményen csak a válaszadók 35 százaléka volt. A maradék hét százalék nem tudott, vagy nem akart állást foglalni az ügyben. 
 
Csehországban a rendszerváltás után nem sokkal, 1990-ben törölték el a halálbüntetést, amelyet az életfogytiglani börtönbüntetésre cseréltek. Utoljára 1989. február 2-án tartottak kivégzést az országban, akkor egy ötszörös gyilkos férfit akasztottak fel.
 
Míg a kilencvenes évek közepén a halálbüntetést a lakosság mintegy 70 százaléka támogatta, azóta arányuk enyhén csökkent. A csökkenés 2011-ben megállt, azóta a halálbüntetés támogatók 58-60 százalék körül stabilizálódott a lakosság körében. 

A kutató cég mostani felmérésében a halálbüntetés mellett az eutanázia, valamint a művi terhességmegszakítás támogatottságát is vizsgálta. A kegyes halál engedélyezését a gyógyíthatatlan betegek esetében a megkérdezettek 66 százaléka támogatná, míg 24 százalék ellenzi.

A nők szabad döntését terhességük megszakítására a csehek 68 százaléka protezsálja. A megkérdezettek 18 százaléka szerint a terhességmegszakítást az érintett nők egészségi és társadalmi állapotához kellene kötni. A már évtizedek óta engedélyezett terhességmegszakítást mindössze a válaszadók 3 százaléka ellenezte.

(MTI)
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére