Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A bevándorlás ellenére Ausztria még kitart a gyökerei mellett

Pörge Béla

2016.10.28. 13:58

Egy friss felmérés szerint az osztrák emberek többsége egyet ért abban, hogy Ausztria keresztény ország.
BÉCS, 13:58

Egy friss felmérés szerint az osztrák emberek többsége egyet ért abban, hogy Ausztria keresztény ország.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet idén nyáron több mint ezer embert kérdezett meg az osztrák lakosság kereszténységhez és az egyházhoz fűződő viszonyáról. A felmérés pénteken jelent meg az IMAS honlapján, melyre az MTI is hivatkozott.

Azzal a kijelentéssel, hogy Ausztria keresztény ország, és annak is kell maradnia, 51 százalék erősen egyet ért, további 25 százalék pedig inkább egyet ért. Ezzel szemben mindössze 5 százalék válaszolta azt, hogy egyáltalán nem ért vele egyet.

A megkérdezettek több mint a fele fontosnak tartja, hogy ápolja saját vallási hagyományát, 24 százalék szerint ez nem lényeges, a válaszadók 16 százaléka pedig nem tartja magát vallásosnak.

Az utóbbi hetekben más felmérésekből az derült ki, hogy Ausztriafélti a migránsoktól a kultúráját, ráadásul Bécsben a rossz körülmények között élő fiatalok negyede iszlamista.

Amióta egyre több a bevándorló, számos európai országban felmerült, hogy a keresztet és egyéb keresztény szimbólumokat kitiltanák az oktatási intézményekből. A felmérés alapján az osztrákok 70 százaléka képtelenségnek tartja ezt.

Érdekesség, hogy az oktatási reformról szóló párbeszéd kapcsán Ausztriában vita alakult ki az iskolák önálló jogkörben meghozható döntéseiről, köztük az osztálytermekben elhelyezendő kereszt kérdéséről.

Reinhold Lopatka, az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetője úgy vélte, hogy nem helyes vitát kezdeni a témáról. Meglátása szerint a menekülthullám megindulása óta Ausztria lakosságában nagy a bizonytalanság az identitás megőrzésének kérdése miatt, a keresztről szóló vita pedig még inkább elbizonytalanítaná az embereket. Mint mondta:

Ki kell állnunk a saját értékeink mellett, amelybe beletartozik a kereszt szimbóluma is."

A jelenlegi törvényi szabályzás szerint azokban az iskolákban, ahol a diákok többsége keresztény vallású, és ahol kötelező tárgyként szerepel a hittan, az iskola fenntartójának keresztet kell elhelyeznie osztálytermekben. A tartományi fenntartású iskolákban helyi hatáskörben szabályozhatják ezt, eszerint Salzburgban, Burgenlandban, Felső-Ausztriában, Tirolban és Vorarlbergben kiteszik a keresztet az osztálytermekbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére