Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

2019 a szabadkereskedelmi egyezmények éve lehet

888.hu

2018.12.30. 11:30

Az EU-t és Japánt magába foglaló szabadkereskedelmi övezet a világ legnagyobbjává válik hamarosan. Ám ez a rekord talán nem lesz hosszú életû. Mindez attól függ, hogy az EU meg tud-e egyezni Dél-Amerikával.

Az EU és Japán közötti megállapodás február elsejével lép életbe. Ezután az EU az úgynevezett Mercosur-országok felé fordul. Ezek a dél-amerikai államok alkotják a Dél–amerikai Közös Piacot, amely egy nemzetközi kereskedelmi szervezet. Tagjai: Argentína, Brazília, Uruguay és Paraguay – valamint Venezuela is, de az ottani káosz miatt felfüggesztették a tagságukat.

Várhatóan még 2019 vége előtt elkészül a végleges megállapodás ezekkel az országokkal a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról – nyilatkozta Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelemért felelős biztosa a német DPA hírügynökségnek. Ezzel az EU egy új, 260 milliós piachoz jutna hozzá.

Ha az üzletet sikerülne tető alá hozni, az mindkét félnek jól jönne, több milliárd eurónyi vámot spórolnának meg vele a felek – írja a Deutsche Welle.

Az EU és a Mercosur képviselői lassan húsz éve tárgyalnak a szabadkereskedelmi övezet létrehozásáról. Még 2000-ben ültek le először egy asztalhoz és most úgy tűnik, hogy karnyújtásnyira került a megállapodás. Idén Jorge Faurie, argentin külügyminiszter már úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben akár meg is születhet a végleges megállapodás és sor kerülhet az aláírásra, ám az év második felében döcögtek a tárgyalások.

Ennek egyik oka, hogy a felek a brazil elnökválasztás eredményét várták. Ezen pedig Jair Bolsonaro nyert, aki jobboldalisága miatt szinte azonnal mumus lett a nemzetközi sajtóban. Azonban jelenleg nincs arra utaló jel, hogy Bolsonaro ne akarná az egyezményt. Az ország új külügyminisztere azt is jelezte az EU-nak, hogy szeretnék folytatni a párbeszédet.

Jelenleg már csak kisebb kérdések vannak napirenden. Ilyen például az egyes termékek levédett elnevezése. Például a görögök ragaszkodnak ahhoz, hogy eredeti feta sajtot csak Görögországban készíthetnek. Vagy például a Cognac nevet csak azok az italok viselhetik, amelyek az azonos nevű franciaországi városkában készülnek. Magyar részről a pálinka ilyen levédett termék – bár ebből nincs túl sok Dél-Amerikában. A Mercosur-országok viszont az autóiparukat féltik.

Jelenleg az EU egy 450 milliós piacot jelent – a britek várható kilépése miatt. Az uniónak van már szabadkereskedelmi megállapodása Kanadával és Mexikóval. Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményt egyelőre pihenőre küldte Donald Trump amerikai elnök, aki szerint az előző, Obama által kialkudott egyezség hátrányosan érintette volna országát.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére