Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Most akkor Ukrajna tényleg atomhatalom lehet?

888.hu

2022.02.22. 12:30

Mi az a Budapesti Memorandum? Voltak-e valaha atomfegyverek Ukrajnában? Atomhatalom lesz a szomszédos ország?

 

Mit mondott Volodimir Zelenszkij?

Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök a müncheni biztonsági konferencián tartott előadásában belengette, hogy felmondják a Budapesti Memorandumot. Elmondása szerint az egyezmény kapcsán tárgyalásokat fog kezdeményezni és amennyiben ezek sikertelenek lesznek, illetve ha nem kapnak kielégítő biztonsági garanciákat, akkor meg fogják kérdőjelezni az egyezményt:

Én személyesen először kezdeményezek tárgyalásokat a Budapesti Memorandumról, Ukrajna már összesen negyedjére csinálja ezt. Ukrajna és én is utoljára fogjuk ezt tenni”

 

Az ukrán elnök kijelentette, hogy utasította Dimitro Kuleba külügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a megfelelő tárgyalások elindítására.

(Photo by Thomas KIENZLE / AFP)

 

Mi az a Budapesti Memorandum?

A Budapesti Memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést 1994. december 5-én, Budapesten írták alá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. Az egyezmény biztonsági garanciákat nyújt az aláíró feleknek annak kapcsán, hogy Ukrajna csatlakozott a nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló atomsorompó egyezményhez. A memorandumot eredetileg három atom-nagyhatalom, Oroszország, az Amerikai Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írták alá.

A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak. Ukrajna ennek eredményeként 1994 és 1996 között leszerelte nukleáris fegyverarzenálját.

Kijev azt állítja, hogy Oroszország 2014-ben megsértette a szerződést, és a többi aláíró fél legalább erkölcsi felelősséggel tartozik ezért.

Atomhatalom volt Ukrajna?

Egy rövid ideig Ukrajna valóban nukleáris hatalom volt. Az arzenál a Szovjetunió szétesését követően a kijevi örökség része volt. Az újonnan függetlenné vált Fehéroroszország és Kazahsztán hasonló helyzetben volt, mivel a felbomlás előtt szovjet stratégiai fegyvereket birtokoltak. Ukrajna a kilencvenes évek elején technikailag a harmadik legnagyobb atomhatalom volt a világon.

Több mint száz UR-100N interkontinentális ballisztikus rakétát állomásoztatott a területén, közel 50 RT-23 Molodetsz nukleáris szerelvényt, valamint nukleáris fegyverzettel felszerelt stratégiai bombázóflottát. Összesen mintegy 1700 nukleáris robbanófejet telepítettek vagy tároltak Ukrajnában, bár a gyakorlatban Moszkva továbbra is mindegyiket ellenőrizte.

 

Illusztráció (MTI/EPA/Orosz elnök hivatalos honlapja)

 

Atomhatalom lesz Ukrajna?

Jogi szempontból semmi sem akadályozza meg Kijevet, hogy kilépjen a Budapesti Memorandumból és nukleáris fegyvereket állítson elő. (A németek kijevi nagykövete, Anke Feldhusen szintén azt nyilatkozta a minap, hogy a szerződés jogi kötelezettségek nélküli formátum a nemzetközi jogra nézve.) Kérdés, hogy az ukránoknak megvan-e az előállításhoz szükséges technológiája. Ukrajna fejlett civil nukleáris iparral rendelkezik, a szovjet időkben épült erőművekben található néhány örökölt reaktor, valamint nukleáris kutatási létesítményei is vannak. Fejlett repülőgépipart is örökölt, amely képes lehet hordozóeszközök gyártására.

Ugyanakkor Ukrajnának soha nem voltak urándúsító vagy plutónium-feldolgozó létesítményei, amelyek a magokhoz szükséges fegyverminőségű anyagok előállításához nélkülözhetetlenek. Nem voltak a területén olyan gyárak sem, amelyek tényleges nukleáris fegyvereket gyártottak volna. Az 1950-es évek óta folyik uránbányászat az országban, de a termelés az elmúlt években jelentősen visszaesett és hatalmas beruházásokra lenne szükség.

Konklúzió

Nem valószínű, hogy az ukránok a közeljövőben nukleáris arzenálra tehetnek szert. Egyrészt azért, mert ha el is indítanának egy erre irányuló programot, azt nem tudnák titokban tartani. A szervezkedést pedig a nyugati országok sem néznék jó szemmel, az oroszokról nem is beszélve.

Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinknek nem áll szándékában nukleáris fegyvereket szállítani Ukrajnának, és Ukrajna nem is akarja azokat”

– mondta Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére