Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pedofilellenes törvénycsomag főbb pontjai

888.hu

2021.05.26. 07:00

A Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető által benyújtott javaslat a Büntető törvénykönyv lényeges szigorítását, a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetők nyilvántartását, valamint a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal hatáskörének bővítését is tartalmazza.

A javaslat értelmében létrehoznák a gyermekek sérelmére szexuális bűncselekményt elkövetők nyilvántartását.

A nyilvántartásban kizárólag azon jogerősen elítélt személyek adatai lesznek elérhetők, akik a bűncselekmény elkövetésekor a tizennyolcadik életévüket betöltötték.
A nyilvántartáson keresztül az elítéltek alábbi adatai ismerhetők meg:
családi és utónév, születési év, településszintű lakóhely, arckép és az elkövetett bűncselekményre vonatkozó adatok.
A felületen található adatokat az azokat megismerő személy köteles bizalmasan kezelni, azok kizárólag a gyermek védelme érdekében használhatók fel.

Kötelező lesz továbbá a pártfogó felügyelet kiszabása a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetőivel szemben.

A törvény a szexuális erőszak legsúlyosabb elkövetési formáira kiróható büntetést is szigorítja: a tizenkét éven aluli személy sérelmére elkövetett erőszakos, befolyást feltételező helyzettel (hozzátartozó, tanár, nevelő stb.) visszaélve vagy többekkel együtt elkövetve 5–20 évre emelkedik a jelenlegi 5–15 éves büntetési tétel.

A javaslat bővíti az elkövetési magatartások körét, megemeli a büntetési tételeket, és újra definiálja a pornográf felvétel fogalmát.

Minősített esete lesz a zaklatásnak, ha azt a tizennyolcadik életévét betöltött személy kiskorú sérelmére követi el. Ez főleg az internetes zaklatók súlyosabb büntethetőségét teszi lehetővé, a jelenlegi egy év helyett két évet kaphatnak.

Változik A munka törvénykönyve és a kormányzati igazgatásról szóló törvény: a hatályos szabályok alapján a kiskorú nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végző munkáltató meghatározott ideig nem létesíthet munkaviszonyt a szexuális bűncselekmények miatt elítélt személyekkel. Továbbá ezen bűncselekmények elkövetői kormányzati szolgálati jogviszonyt sem létesíthetnek, és politikai vezetői tisztséget sem tölthetnek be az államigazgatásban.

A javaslat értelmében a 2014-ben létrehozott Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal hatásköre is bővül, egyfajta civil megfigyelő szerepét játssza majd a médiaszabályozásban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére