Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Abszurd: a sötétben járó Baranyi a fények ünnepén gyújtott gyertyát a zsinagógában

Horváth K. József

2020.12.18. 14:50

Sok van, mi gusztustalan, de Baranyi Krisztina képmutatásánál nincs semmi gusztustalanabb – idézhetnénk Szophoklész helyzetre aktualizált parafrázisát.

Ahogy a történetről beszámoltunk, Baranyi, aki Ferencváros független polgármestere egy telekügy kapcsán vitába keveredett a városrész baloldali – momentumos, jobbikos, párbeszédes – önkormányzati képviselőivel. Ennek során hangzott el a szájából az a vállalhatatlan kifejezés, ami így szól: „Így van, tehát akkor most döntsük el. Nem adjuk el a telket, nincs belőle semmi bevételünk, viszont a rohadt, szemét, zsidó befektető az nem építhet 1200 négyzetméteren többet, ugye?!”

Baranyi kirohanása kapcsán minden józan ember felszisszent és elítélte az ámokfutást. Köztük a Rabbitestület elnöke, Róna Tamás is, aki szerint nem lehet semmilyen közösséget vállalni valakivel, aki antiszemita kijelentéseket tesz. Ehhez képest Baranyi azóta is él és virul városvezetői székében anélkül, hogy a haja szála meggörbült volna s legalább bocsánatot kért volna.

Ám itt van még az elvetemültség és a gátlástalanság minősített esete.

Baranyi Krisztina ugyanis első reakciójában a Fideszt vádolta azzal, hogy nyilvánosságra hozta a hangfelvételt. Ezt azonban Jancsó Andrea, a momentumos ferencvárosi képviselő, a vita résztvevője cáfolta. Sőt, maga Baranyi is leírta Facebook bejegyzésében, hogy „nem a Fidesz szivárogtatta ki a hangfelvételt a szennymédiának.”

Ez egy mellékes szál, de azért idehozom: Baranyi értelmezésében ugyanis ezek szerint az a szennymédia, amely lehozza a valóságot. És az a független/objektív sajtó, amely nem így, hanem ennek ellenkezőjeként cselekszik. Furcsa értelmezés, de nem árt megjegyezni. A magam részéről innentől kezdve még büszkébben vállalom, hogy annak a szennymédiának a része vagyok, amely lehozza a valóságot.

Kérdezem azonban kellő tisztelettel: a lényeget tekintve mit számít az, hogy ki adta ki, ki hozta le Baranyi zsidózását? Miért, ha netán a Fidesz adta ki és a „szennysajtó” hozta le, akkor az nem számít annak? Akkor az annyit jelent, mintha el sem hangzott volna? Akkor az annyit jelent, hogy nem is Baranyi, hanem a vita részvevői zsidóztak volna, akik ezt a vádat kategorikusan cáfolták? S a polgármester állítását maga cáfolta az a felvétel is, amely az egész beszélgetést rögzítette. Gondolják, ha igazat beszélne Baranyi, akkor nem az lett volna a polgármester első dolga, hogy érezve a büdöset, közreadja azt a felvételrészletet, amely az ő igazát bizonyítja? Helyette hárításba, alaptalan vádaskodásba kezdett.

Az meg egyébként miféle magyarázat, hogy Baranyi a zsidózást – mint az ATV-ben elmondta – csak egy nyelvi eszköznek tartja? Ki a fene állította ennek az ellenkezőjét? A nyelvi eszközök szabad megválasztásával tudjuk (vagy nem tudjuk) magunkat helyesen kifejezni. A „rohadt, szemét, zsidó” kifejezés valóban nyelvi eszköz, de oly mértékben vállalhatatlan, hogy használójával – ahogy a főrabbi mondta – semmilyen közösséget nem lehet vállalni.

Tessék mondani, milyen az az ember, aki tételesen képtelen cáfolni, hogy nem ő maga zsidózott, de azért bizonyíték hiányába is rá akarja kenni antiszemita kijelentését politikustársaira s olyan képtelen kérdést tesz föl támadólag a Facebookon, hogy „Akkor viszont ki támadott meg a legaljasabb módon, egy mondat kiragadásával, antiszemitizmussal vádolva a TV2-n keresztül?”

Az egészben a legszebb, hogy ezzel az agresszív kérdésével maga ismerte be, hogy a kiragadott mondat nem mástól, mint saját magától származik. Saját maga ismerte el, hogy bizony ő használta azt a kifejezéssort, amit úgymond „kiragadtak”, s amit már annyiszor idéztünk. S amit Baranyi legalább annyiszor igyekezett cáfolni, persze minden eredmény nélkül.

Még azzal is előrébb lett volna, ha csöndesen bocsánatot kér. De neki, mint a liberális önkény, a kettős mérce felesküdött bajnokának ez nem megy. Ő akkor is azt tartja magáról, hogy nem mondott ilyet, ha mondott is.

Mindezek után pedig, mintha mi sem történt volna kicsípte magát s a rabbi meghívására elment a Páva Utcai Zsinagógába, hogy meggyújtsa a hanukai gyertyatartó 8. gyertyáját, ami ugye a zsidóknál a fények ünnepét jelképezi.

Talán sokan egyetértenek azzal, hogy nem volt ok nélküli a bevezetőben Szophoklész parafrázisát emlegetni Baranyival kapcsolatban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére