Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha ma még nem gyújtottál rá, ne is tedd!

888.hu/Metropol

2020.11.19. 10:01

Minden év novemberének harmadik csütörtökje a „Ne gyújts rá!” világnapja.
A nemzetközi füstmentes nap ötlete 1971-ben született, amikor az egyesült államokbeli Massachusetts kormányzója arra kérte államának lakosait, hogy egyetlen napig ne gyújtsanak rá, és az így megtakarított összeget fordítsák a helyi középiskola támogatására. A kezdeményezés nagy sikert aratott, öt évvel később már az Amerikai Rákellenes Liga hirdetett füstmentes napot, amelyhez egymillió ember csatlakozott”

– írja a Metropol.

Hazánkban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dohányzási szokásokat vizsgáló országos reprezentatív felmérése idén év elejére készült el, amely szerint tavaly a felnőtt magyar lakosság csaknem 30 százaléka volt aktív dohányzó (beleértve az e-cigaretta használatát is) – fogalmaz a lap. Míg 2003-ban a dohányzók aránya 34 százalék volt, napjainkban napi rendszerességgel a lakosság 27,3 százaléka, alkalmanként pedig 2,3 százaléka dohányzik, vagy használ dohányzással kapcsolatos elektronikus eszközt – ismertette az adatokat Cselkó Zsuzsa, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezetője a Metropol beszámolójában. Az orvos a cikkben felhívja a figyelmet arra, hogy sok alternatív eszközt használó nincs tisztában azzal, hogy a nikotin akkor is függőséget okoz, és ugyanúgy káros, ha nem a dohányfüsttel kerül az emberi szervezetbe.

A dohányzók nemcsak saját egészségüket károsítják, hanem sok esetben családtagjaik egészségét is”

– írja a lap.

A felmérés szerint a dohányzók 72 százaléka kisebb-nagyobb rendszerességgel dohányzik otthonában, sokan zárt térben, 29 százalékuk pedig az autójában is. A dohányzó a cigaretta füstjének csupán 15 százalékát szívja be, a többi a levegőbe kerül, és mások is belélegzik, akik így passzív dohányzóvá válnak”

– olvasható a cikkben.

A lap beszámolója szerint önerőből vagy szakember segítségével a megkérdezett dohányzók több mint negyede próbálkozott már a leszokással. A közleményben arra is kitértek, hogy a dohányzás jelentős szerepet játszhat a tüdőrák, a szívbetegségek, az agyérelzáródás, illetve az agyvérzés kialakulásában – írja a Metropol.

A »Ne gyújts rá!« világnap jó alkalom arra, hogy a dohányzók ezen a napon kipróbálják, »milyen az élet cigaretta nélkül«, és végiggondolják, tudják-e folytatni cigaretta nélkül, vagy kérnének-e támogatást vagy segítő gyógyszert a leszokáshoz”

– fogalmaznak, megemlítve azt is, hogy az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet dohányzásról való leszokást támogató központja a nap 24 órájában hívható a 06 80 44 20 44-as számon, ahol a dohányzók tanácsok mellett lelki támogatást, megerősítést is kaphatnak, segítve ezzel a teljes leszokást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére