Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Operatív Törzs: országosan ellenőrzik az idősotthonokat

888.hu

2020.04.14. 12:34

Az állami népegészségügyi hatóságok országszerte megkezdték 1035 idősotthon ellenőrzését, miközben folyamatosan látják el védőeszközökkel az egészségügyi alapellátásban működő intézményeket védőfelszereléssel.

Országszerte

1512 főre emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma, már 122 halálos áldozatot követelt a járvány,

többségük idős, krónikus betegségben szenvedő embertársunk volt – tájékoztatott kedden Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki arról is beszámolt, hogy sajnos néhány fiatalabb beteg is elhunyt, ám ők is krónikus alapbetegséggel küzdöttek.

Ugyanakkor eddig már

122 beteg felgyógyult a betegségből,

és további jó hír, hogy bár korábban a lélegeztetésre szoruló betegek életesélyei rendkívüli módon leromlottak,

már 9 személyt sikerült levenni a lélegeztetőgépekről.

Ugyanakkor a szakember arra is figyelmeztetett, hogy sokan enyhébb tünetek, láz, légzési nehézség, a szag- és ízérzékelés elvesztése mellett is áteshetnek a betegségen, ezért továbbra is nagyon fontosak az elszigetelésre korábban meghozott szabályok.

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy

a járvány elhúzódásával egyre több olyan olyan gyógyszer is rendelkezésre áll, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében.

Dr. Müller Cecília elmondta, hogy a járványügyi szakemberek

országszerte 1035 idősotthon működtetését, a járványügyi szabályok betartatását kezdték ellenőrizni,

ami hatalmas feladat, ezért első körben a legnagyobb lakószámú otthonokban végzik el az ellenőrzést. Hozzátette: ezek ellenőrzése azért nagyon fontos, mert ott nagy sűrűségben élnek a magas kockázati csoportba tartozó idős, sok esetben krónikus betegséggel küzdő emberek. A szakember megjegyezte:

a Pesti úti intézményben már 204-re emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma és 10 lakó hunyt el a fertőzés okozta megbetegedés következtében.

Kiemelte: „békeidőben” az ilyen intézményekben a munkáltató feladata biztosítani az egyéni védőfelszereléseket saját kockázatbecslése alapján, járványidőszakban ezek az igények fokozottak, ezért az állam a fenntartók segítségére siet. Azt is hozzátette: az ilyen intézmények mellett ma is számos háziorvosi praxis kap egyéni védőfelszereléseket.

Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy az ünnepi hétvégén, a polgármesterek által bevezetett külön szabályok legtöbb helyen beváltották a reményeket, de például

a Balaton déli partján több 10 fős csoportosulások alakultak ki,

amelyek egyik településről a másikra mentek. Ezeket a rendőrség szüntette meg: 69 feljelentést tettek szabályszegők ellen Somogy megyében.

Eddig már 10 061 személyt figyelmeztetettek a kijárási korlátozások megszegése miatt, 197 681 alkalommal ellenőrizték a 14 355 hatósági házi karanténba helyezett személyt és 993 szabálytalanságot fedtek fel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére