Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így alkalmazkodnak a spanyolok a bezártsághoz

Ányos Miklós

2020.03.16. 10:40

Bingópartik az ablakokban, videokonferencián elköltött étvágygerjesztők: az utcai élethez szokott spanyolok filozofikus beletörődéssel próbáltak meg vasárnap alkalmazkodni a COVID-19 járvány terjedésének megakadályozását célzó házi elkülönítéshez.

Spanyolországban, amelyet Európában Olaszország után a második legsúlyosabban érint a járvány, egy nap alatt 2000-rel – több mint 7700-re – nőtt a fertőzések száma, a halottaké pedig elérte a 288-at a vasárnapi adatok szerint.

Az exponenciális növekedés láttán a szocialista Pedro Sánchez kormánya szombaton vészhelyzetet hirdetett és megtiltotta a spanyoloknak, hogy fontos okokat – munkába járás, élelmiszer-beszerzés – leszámítva elhagyják otthonukat. Ez a páratlan helyzet legalább két hétig tart.

A rendvédelmi szervek Madrid egyes negyedeiben betartatják a tilalmat, figyelmeztetve a járókelőket, hogy tilos a séta. A városi rendőrség még drónokat és hangosbeszélőket is bevet, hogy rábírja a járókelőket az otthonmaradásra.

A dolog lelki oldalát a legnehezebb kezelni

– ismerte el Miriam Burgués 41 éves újságíró, aki Madrid keleti részében lévő lakásában kényszerül férjével és két (5 és 10 éves) lányával házi karanténba. A lányok szerda óta nem járhatnak iskolába, üzenőprogramon keresztül vesznek részt az órákon. A tanáruk rugalmassági és tornagyakorlatokat is küld, hogy formában maradjanak – mondta el Burgués asszony.

María Mosquera 40 éves egészségügyi alkalmazott megpróbál az élettársával és a gyerekével „normálisan” élni.

Itthon iszunk aperitifet, tegnap (szombaton) csináltunk egy romantikus vacsorát, kiöltöztünk, gyertyákat gyújtottunk, mintha bárba mentünk volna.

Hétéves kislánya eleinte pityergett, mert a barátaival akart játszani.

Amióta elmagyaráztuk neki, normálisan él, elmondtuk, hogy arra is jó a helyzet, hogy így együtt játszhatunk kreatív játékokat

– tette hozzá María, aki jógázik és most először kenyeret is sütött otthon, a Madrid melletti San Lorenzo del Escorialban.

A bezártság ellen a #YoMeQuedoEnCasa (Otthon maradok) hashtagen egymást követik a zseniális ötletek. Mint Olaszországban, a zenészek itt is az interneten küldenek meghívót az ablakban tartott koncertjeikre, az aktív sportolók otthon végezhető gyakorlatokat osztanak meg. A dél-spanyolországi Sevillában egy szomszédokból álló csoport bingót játszik a balkonokon. Barátok videokonferencián söröznek együtt.

A múzeumok – közöttük a madridi Prado – online látogatásokat kínál, a drámaírók a netre teszik ki a műveiket, film- és sorozatközlők pedig ingyen tartalmakat tesznek elérhetővé. A kvázi-karantén szolidaritási kezdeményezéseket is ihletett.

A #YoTeHagoLaCompra (bevásárlok helyetted) hashtagen a Facebookon ingyen bevásárlást vagy gyógyszerbeszerzést kínálnak a koronavírussal szemben sérülékenyebb idősek vagy fogyatékkal élők számára. Szombat este tízkor tapsorkán zúgott az erkélyekről az egészségügyi dolgozók tiszteletére, amelyet vasárnap is meg kívánnak ismételni.

Fotó: AFP

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére