Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Klímavészhelyzetről szó sincs: 2019 lett a legmelegebb esztendő 1901 óta Magyarországon

Horváth K. József

2020.01.08. 17:45

Csökkenthető az éghajlatváltozás hordozta fenyegetettség, a tavalyi év hazai hőmérsékleti viszonyai jól illeszkednek a globálisan melegedő trendbe – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Rámutatott, 2019 volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon.

Az MTI közlése szerint 2019 középhőmérséklete országos átlagban 12,19 Celsius-fok volt. Ez az 1981-2010-es normál értéket 1,87 fokkal múlja felül. A tavalyi év a szokásosnál kissé hidegebb januárral kezdődött, majd a február rendkívül enyhe és száraz volt. Februárban 3 fokkal alakult a sokéves átlag felett a havi középhőmérséklet, többször napi melegrekordok dőltek.

Csak májusban volt hidegebb a sokéves átlagnál 2019-ben, mintegy 2,5 fokkal. A nyári hónapok közül június új rekordot hozott, 3,6 fokkal múlta felül a sokéves átlagot. Június 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja.

Fotó: MTI

Tavaly kétszer kellett hőségriadót elrendelni, míg hét nap volt olyan, amikor az ország valamely pontján 100 millimétert meghaladó napi csapadékösszeget rögzítettek az OMSZ hivatalos mérőállomásai.

A tavalyi ősz rekord meleg volt. A szeptember 1 fokkal, az október csaknem 2 fokkal, a november pedig 4 fokkal volt melegebb a normálnál. Az elmúlt év decembere is több, mint 3 fokkal enyhébb volt a normálnál.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint a tavalyi év hazai hőmérsékleti viszonyai jól illeszkednek a globálisan melegedő trendbe. A valószínűsíthető változások ismeretében csökkenthető az a fenyegetettség, amit az éghajlatváltozás hordoz. Ezzel együtt az utóbbi éveket jellemző magas hőmérsékleti anomáliák és a szélsőséges csapadékviszonyok miatt fontos az éghajlati állapot folyamatos nyomon követése, az éghajlati információk használata elengedhetetlen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére