Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szabó Tünde: „A Maccabi hidat képez zsidó és nem zsidó származásúak között”

Fodor-Horváth Zsófia

2019.07.06. 10:50

Már csak pár hét és kezdődik a Maccabi Európa Játékok, hazánk eddigi legnagyobb multisporteseménye. A Maccabi hosszú távú hatásairól, biztonságról és kulturális hatásokról kérdeztük Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt.

FHZS: Huszonhárom nap múlva kezdődik a Maccabi Európa Játékok, a legnagyobb multisportesemény, amit valaha hazánkban rendeztek. Hogyan készülnek az eseményre?

SZT: Magyarország 2010-től nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a sport területét, és ez nem véletlen. Azzal, hogy ennyi program el tudott indulni, hogy ilyen ütemben fejlesztjük a sportlétesítményeket, rengeteg sportolási lehetőséget teremtünk mindenki számára. Időben felismertük, hogy gyermekeinknek biztosítanunk kell a megfelelő hátteret az egészségesebb életmódhoz. 2015-ben kaptuk meg a Maccabi Európa Játékok rendezési jogát, de mindig is fő célunk volt, hogy kiemelt nemzetközi sporteseményeket rendezzünk hazánkban, és fogadni tudjunk élsportolókat, sportvezetőket.

Kiemelt jelentőségű, hogy a Maccabi Európa Játékokat is el tudtuk hozni hazánkba, hiszen idén Budapest lett Európa sportfővárosa.

Az, hogy egy négyévente megrendezett, rangos sporteseménynek adhatunk otthont, fantasztikus eredmény, de mindezért elég sokat tettünk: nemzetközi, olimpiai kvalifikációs sporteseményeket, világbajnokságokat rendeztünk és rendezünk folyamatosan, amivel bizonyítottuk eddig is, hogy biztonságos ország vagyunk egy biztonságos fővárossal. Nagy büszkeség, hogy mostanra már olyan sportlétesítményekben fogadhatjuk a több mint kétezer sportolót, szakvezetőt, sportdiplomatát és a versenyzőkkel érkező családtagokat, amelyek mindenkinek ideális feltételeket tudnak biztosítani.

FHZS: Miben ad újat a Maccabi Játékok, mint más multisport esemény?

SZT: Ez az esemény más, mint a többi világverseny, hiszen a Maccabi Európa Játékokon hangsúlyosak a kulturális események is. Érkezhetnek olyanok is a Játékokra, akiket a kultúra éppúgy vagy esetleg még jobban érdekel, mint egy adott sportág versenye.

A sport és a kultúra is összeköt minket.

A Maccabi esetében ez külön jelentőséggel bír, hiszen a kulturális elemek révén a zsidó és nem zsidó származásúak együtt szurkolhatnak és megismerhetik egymás kultúráját, a különbségeket és persze a hasonlóságokat is.

Fotó: Kozma Zsuzsi

FHZS: Vannak kézzelfogható, hosszú távú előnyei annak, hogy itt rendezik a Játékokat?

SZT: 2010-ben az volt a célunk, hogy 2020-ra minden olyan sportlétesítmény megépüljön, ami lehetőséget kínál arra, hogy bármely sportág hazánkba tudja hozni a legnagyobb sporteseményét. A Maccabi Európa Játékoknak is azért tudunk otthont adni, mert ezek a fejlesztések már időben elkezdődtek, és persze a sportlétesítmények itt maradnak, beteljesítik céljukat, így a későbbiekben még több, akár multisporteseményt is meg tudunk rendezni. Ennek köszönhetően

2023-ban például atlétikai világbajnokságot fogunk rendezni, amelyre egy olyan atlétikai arénát építünk, ami ténylegesen be is teljesíti ezt az álmot.

De itt van a Puskás Aréna, amely hamarosan átadásra kerül, van egy Duna Arénánk, ami a vizes sportágak otthonául szolgál, hiszen nemcsak az úszók tudják használni, hanem fantasztikus műugró medencénk van, de a vízilabdázóknak vagy a szinkronúszóknak is tökéletes. Ez a sok létesítmény mind a megrendezésre kerülő sporteseményeknek köszönhető. A Maccabi Európa Játékok versenyei tizenkét helyszínen zajlanak majd, köztük olyan csodálatos létesítményekben, mint a Várkert Bazár, a Nemzeti Lovarda, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa vagy az első magyar férfi olimpiai bajnokról, Hajós Alfrédról elnevezett Sportuszoda, melyet az egykori klasszis úszó tervezett. Az élsport serkenti, hogy mindenki sportoljon, mert az élsportolók olyan példaképek, akiken keresztül el tud jutni mindenkihez ez az üzenet. Azzal, hogy a sporteseményekre elkészülnek ezek a helyszínek, azt reméljük, hogy felkelthetjük a sport iránti érdeklődést a nem élsportoló, de sportolni vágyó emberekben.

FHZS: Magasabb fokú biztonsági intézkedések szükségesek a „Zsidó Olimpián”, mint más nagyobb sporteseményen?

SZT: Sokkal komolyabb biztonsági előírások vannak a Maccabi Európa Játékokon. Az esemény biztonságáért felelős cég, valamint a Budapesti és Pest Megyei Rendőr-főkapitányság mellett a TEK és a Mazsihisz is ügyel a zavartalan lebonyolításra. Fontos, hogy a sportolók és a hazánkba érkező szurkolók is minden helyszínen biztonságban érezzék magukat. Nehezíti a dolgot, hogy huszonnégy sportág képviselői jelennek meg szinte egy időben, egy helyen, ezért nem csak a biztonsági intézkedésekre, de a logisztikára is nagy figyelmet fordítunk.

Fotó: Kozma Zsuzsi

FHZS: Érik kritikák is az eseményt, sokak szerint kirekesztő a Maccabi Európa Játékok, mert csak a zsidó származású sportolók indulhatnak a versenyeken.

SZT: Ez a rendezvény más a kulturális és vallási töltete miatt, de nem kirekesztő, épp ellenkezőleg. A Maccabi hidat képez zsidók és nem zsidók között azzal, hogy nagy hangsúlyt kap a zsidó kultúra bemutatása.

A hagyományok megismerése ledöntheti az előítéleteket minden oldalon, közelebb hozhat minket egymáshoz.

Magyarország pedig büszke zsidó származású sportolóira, és őket is szeretnénk bemutatni itt a Maccabi Európa Játékokon. A világ minden részéről több ezer versenyző és hozzátartozójuk érkezik a magyar fővárosba, olyanok is, akik még nem jártak országunkban. Megismerhetnek minket, a hazánkat, Budapest kulturális életét, a gyönyörű történelmi látványosságainkat, a kontinens legnagyobb zsinagógáját a Dohány utcában. Reményeink szerint a játékokra érkező sportolók, szurkolók úgy fognak távozni, hogy visszavágynak majd Magyarországra.

Fotó: Kozma Zsuzsi

FHZS: Mit üzen a sportolóknak?

SZT: A magyar csapat rendkívül nagy létszámban, 214 sportolóval indul, szeretném, ha ők minél több érmet szereznének. Ez egyébként várható is, a legutóbbi, berlini Maccabi Európa Játékokon tizenkilenc érmet szereztünk.

Azt kívánom sportolóinknak, hogy érjék el azt a célt, amit kitűztek maguk elé.

És persze hajrá, magyarok!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére