Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Azzal vádolják a Párbeszédet, hogy megpróbált manipulálni egy közvélemény-kutatást

Vincze Viktor Attila

2019.06.19. 17:45

A balliberális pártok összefogásának az erősödése helyett, egyre csak mélyül a szakadék az MSZP-P és a DK-Momentum párosai között. Legújabb fejleményként a ballib pártok már nem csak az egymással megkötött megállapodásaikat nem tartják be, de most már a saját közvélemény-kutató cégeikben sem bíznak.

Az Azonnali.hu egy hozzá eljuttatott Párbeszédes belső kör-email tartalma alapján írta meg, hogy Karácsony Gergely ellenzéki (MSZP-P) főpolgármester-jelölt mini pártja arra mozgósította az aktivistáit, hogy minél nagyobb számban töltsék ki az IDEA Intézetnek azt a friss online közvélemény-kutatási felmérését, amely az ellenzéki előválasztás résztvevőinek az aktuális támogatottságára vonatkozóan ígért adatokat.

Készül az IDEA Intézet legújabb felmérése. Ha időd engedi, töltsd ki te is a kérdőívet! Nem több két percnél, és a kitöltéssel segíted Karácsony Gergely kampányát”

– írta kedd reggel a Párbeszéd a pártszimpatizánsainak címzett levelezőlistáján.

A párbeszédes levélben benne volt az IDEA Intézetnek az azóta már lezárult online felméréséhez mutató link is.

Az IDEA Intézet szerint a Párbeszéd aktivistáinak a párt belső levelezésén keresztüli mozgósítása a felmérésben való részvételre, az egyértelműen és csakis az ellenzéki előválasztás előtti egyik utolsó közvélemény-kutatás eredményének a manipulálására tett kísérletnek tekinthető, mivel a Intézet hivatalosan csak Facebook-hirdetések útján toborzott kitöltőket ehhez az online felméréshez.

Az, hogy egy párt központilag és ilyen transzparens módon tegyen kísérletet egy kutatás manipulálására, az talán páratlan a magyar közvélemény-kutatás történetében.

- mondta az IDEA Intézet az Azonnali.hu-nak az üggyel összefüggésben nyilatkozó igazgatója, Böcskei Balázs. A politológus ugyanakkor azt is közölte, hogy a Párbeszéd eredménytelenül próbálta meg befolyásolni a felmérés eredményét, mivel a Párbeszéd körlevelének hatására nagyjából kétszer százötven ember trollkodott csak, akiket viszont mind kiszűrtek a felmérésből. Ha egy bizonyos IP-címről több kitöltés is érkezik, akkor ugyanis a rendszer csak az elsőt veszi figyelembe, így a többi, hiába tűnik „látszólag” érvényes leadásnak, azok valójában csak a kukába mennek.

A Párbeszéd szerint viszont alaptalanul vádolják most őket azzal, mintha manipulálni akarták volna a budapesti ellenzéki főpolgármester- jelöltek népszerűségét bemutatni hivatott közvélemény-kutatás eredményét.

Ez nem közvélemény-kutatás, hanem egy online szavazás, amit bárki kitölthetett, mi is a nyilvánosságban találtuk. Nem látunk abban problémát, hogy egy szabadon elérhető online linket elküldjünk a támogatóinknak”

– közölte Karácsony Gergely pártja, amely szerint ők már csak azért sem vádolhatók nem megengedhető befolyásolási szándékokkal, mivel az IDEA Intézetnek az online kérdőíves felmérése egyébként eleve egyáltalán nem felel meg a reprezentativitásra valamint a pontos adatfelvételre, illetve a többszörös kitöltés kizárására vonatkozó szakmai követelményeknek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére