Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lehetőleg árnyékban legyünk ma, és igyunk sok vizet

Forisek Ádám

2019.06.15. 10:02

Vasárnap éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Az országos tiszti főorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását is figyelembe véve június 16. (vasárnap) éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdától a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladta a 25 Celsius-fokot, és csütörtöktől 27 Celsius-fok feletti értékek várhatók.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban védekezni a leégés ellen.

A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között mindenki igyekezzen árnyékba húzódni, kerüljék a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, és használják a párakapukat hűsölésre.

Az NNK felhívta a figyelmet arra: a tartós hőség miatt az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkön túl ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

Fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg.

A tartós forróságban az eddigieknél is lényegesebb, hogy pótoljuk a szervezet vízveszteségét. Ezért akár napi 2–2,5 liter folyadékra is szükségünk lehet, egyenletesen elosztva. A szervezetben zajló életfolyamatok csakis akkor működnek kedvező módon, ha elegendő mennyiségű folyadékkal töltjük fel testünket – tájékoztatott Szegedi Adrián házi- és üzemorvos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére