Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump odacsapott az asztalra, Mexikót el is kezdte érdekelni a migráció megállítása

Forisek Ádám

2019.06.07. 17:18

Nagyon úgy tűnik, bejött Trump stratégiája.

Trump a múlt héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok június 10-étől az amerikai piacra irányuló teljes mexikói exportra 5 százalék büntetővámot vet ki, hacsak Mexikó nem tesz azonnali intézkedéseket az egyre nagyobb számban érkező közép-amerikai illegális bevándorlók feltartóztatásáért. Figyelmeztetése értelmében a vámtarifa havonta újabb 5 százalékponttal emelkedne, és így októberre elérné akár a 25 százalékot.

Bejelentése természetesen óriási felháborodást váltott ki a bevándorláspártiakból, akik el is kezdték őt támadni nyilatkozatokban, cikkekben, mondván, „így nem jó, úgy nem jó.”

Nos, mint mindig, most sem őket igazolta a valóság.

Fotó: AFP

Mexikói és amerikai tisztségviselők a napokban megbeszéléseket folytattak a Fehér Házban. Donald Trump amerikai elnök ezzel kapcsolatos Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott: bár történt előrelépés, az még „közel sem elegendő”. Mike Pence amerikai alelnök azt írta – szintén a Twitteren –, hogy világossá tette a mexikói küldöttség számára: országának többet kell tennie a déli határon kialakult, sürgős megoldást igénylő válság kezelése érdekében. Hogy pontos képet kapjunk arról, miről van szó: összesen 132 887 illegális bevándorlót tartóztattak le májusban. Tizenkét év után most fordult elő újra, hogy az őrizetbe vételek száma meghaladta a százezret. Utoljára 2007 áprilisában volt ilyen.

A mexikói pénzügyminisztérium a szerdai nap folyamán elrendelte 26 olyan személy bankszámlájának zárolását, akik „valószínű kapcsolatban állnak az embercsempészettel és a migránskaravánok illegális támogatásával”. A tárca pénzügyi hírszerzési részlege (FIU) közleményben hozzátette: az ügyet a vádhatóság elé terjeszti.

Ennél is fontosabb eredménye Trump fenyegetésének, hogy elérte: Mexikó a guatemalai határhoz vezényli nemzeti gárdáját. Ezt helyi idő szerint csütörtökön jelentette be Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter Washingtonban.

Elmagyaráztuk, hogy van hatezer emberünk, akiket oda fogunk küldeni

– mondta újságíróknak, majd hozzátette, hogy a tárgyalások a két fél között pénteken is folytatódtak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére