Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Marine Le Pen győzelmet hirdetett, Macron csalódott

Forisek Ádám

2019.05.26. 22:13

Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke bejelentette vasárnap este Párizsban, hogy pártja megnyerte az európai parlamenti (EP-) választásokat Franciaországban.

A jobboldali politikus leszögezte, hogy ez „a nép győzelme”, a választást pedig Emmanuel Macron politikájáról és személyéről tartott népszavazásnak nyilvánította. Marine Le Pen szerint Macronnak „le kell vonnia a következtetést”, és „nincs más választása”, mint új előrehozott parlamenti választást kiírni.

Édouard Philippe francia miniszterelnök vasárnap este aláhúzta, hogy „alázattal, de elszántsággal” elfogadja az eredményt.

Ha az ember másodikként végez egy választáson, nem állíthatja azt, hogy nyert

– jelentette ki a kormányfő, de egyúttal arra is rámutatott, hogy Marine Le Pen pártja 2014-ben is győzött. Philippe mindazonáltal igazolva látja azt, hogy Macron 2017-es elnökké választása átrajzolta Franciaország politikai térképét.

A kormány tisztán és világosan érti a választók üzenetét, megpróbál majd többet tenni azokért a régiókért, „melyek úgy érzik, hogy megfeledkeztek róluk”, és igyekszik majd „emberibbé” tenni politikáját anélkül, hogy céljaiból alább adna.

Az elnöki palota egy név nélkül nyilatkozó tisztviselője úgy fogalmazott, hogy Macron pártjának eredménye csalódást jelent, de a Köztársaság Lendületben (LREM) így is „tisztesen helytállt” korábban hivatalban lévő államfők pártjainak EP-választási eredményéhez képest. Tudatta azt is, hogy az eredmény nem változtat a kormány reformpolitikáján.

Az EP becslése alapján az RN a voksok 23,23 százalékát kapta, míg a Macron pártja által vezetett pártszövetségre a választók 22,47 százaléka szavazott. Ezek alapján az RN várhatóan 22, a liberális frakcióval szövetségre lépő LREM és szövetséges pártjai 21 képviselőt küldhetnek majd az Európai Parlamentbe.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére