Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A brüsszeli elit számára egyértelmű üzenet a Trump-Orbán csúcstalálkozó

Pörge Béla

2019.05.13. 18:28

A találkozó időzítése egyértelmű üzenet, nem véletlen, hogy pont az EP-választás előtt kerül sor a magyar miniszterelnök amerikai látogatására.

Mint ismert, Donald Trump amerikai elnök magyar idő szerint hétfőn este nyolckor fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt. A magyar kormányfő a washingtoni látogatásról korábban azt mondta: pénzről, migrációról és gazdaságról lesz szó az amerikai elnökkel folytatandó megbeszélésen.

Az Origo a látogatás kapcsán több szakértőt is megkérdezett, a 888-nak pedig Palóc André beszélt a diplomáciai eseményről.

Fotó: AFP

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője elmondta, hogy számos elődjével ellentétben a jelenlegi magyar kormány külpolitikai stratégiája kizárólagosan a magyar érdekek figyelembevételén alapul. Szánthó szerint ez sokak szemében jelent szálkát Magyarországon és külföldön is, ennek ellenére a magyar külpolitika lényege a következő:

hazánk geopolitikai, földrajzi, történeti, méretbeli adottságaiból fakadóan úgy kell kiegyensúlyozott kapcsolatot fenntartson valamennyi domináns világpolitikai szereplővel, hogy minden diplomáciai partner úgy gondolkodjon, hogy aki Magyarországgal együttműködik, az jól jár.

Ifj. Lomnici Zoltán már arról beszélt, hogy két erős állam vezetője találkozik egymással hétfőn. Az alkotmányjogász szerint a találkozó időzítése egyértelmű üzenet a brüsszeli elit és a régi Európa számára is.

Az amerikai elnök ezzel – úgy is, mint a köznyelvben a szabad világ vezetője – az európai parlamenti választások hajrájában elsősorban azt kívánja Junckerben, Merkelben és Macronban tudatosítani, hogy új prioritások, értékek és érdekek mentén is van lehetőség az euroatlanti kapcsolatok továbbfejlesztésére”

– fogalmazott Lomnici.

A Századvég elemzője szerint fontos a kérdésében, hogy a politikai kapcsolatra fókuszál, hiszen Mike Pompeo külügyminiszter közelmúltban lezajlott magyarországi látogatásán mindkét fél megerősítette az országok közötti virágzó gazdasági és katonai kapcsolatok fontosságát.

Ami pedig a politikai, ha tetszik, az államközi kapcsolatokat illeti, az Obama-adminisztráció leköszönését követő enyhülés után, mára már a stabilizálódás és bizonyos értelemben a helyreállt kölcsönös bizalom időszakáról beszélhetünk

– tette hozzá Lomnici.

Korábbi cikkünkben már kitértünk arra, hogy az amerikai-magyar kapcsolatok nem mindig voltak ilyen jók, a Barack Obama vezette amerikai adminisztrációt nem érdekelték közép-európai kérdések, ignorálták Magyarországot is. A kapcsolatok Trump megválasztásával vettek jó fordulatot, ennek első komoly jele az volt, hogy a magyarországi zsidó gyökerekkel is rendelkező David B. Cornsteint nevezte ki az elnök budapesti nagykövetnek. Cornstein a migráció, a keresztény kultúra védelme, az Izrael melletti határozott kiállás, és sok más fontos területen is hasonló nézeteket vall, mint az Orbán-kormány, emellett nagy tisztelője a magyar miniszterelnöknek.

A 888.hu megkeresésére Palóc André, a Századvég elemzője elmondta, hogy a találkozó időpontja abból a szempontból is jelzésértékű, hogy Magyarország idén 20 éve tagja a NATO-nak. Palóc kiemelte azt is, hogy Orbán Viktor az elmúlt hetekben találkozott többek között Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettessel, Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, Nurszultan Nazarbajev kazah államfővel, Eduardo Bolsonaróval, a brazil képviselőház külügyi és védelmi bizottságának elnökével, valamint sor került a szerb és a magyar kormány ötödik csúcstalálkozójára, most pedig az Egyesült Államok elnöke fogadja a Fehér Házban.

A találkozó magyar idő szerint 20:00-kor kezdődik Washingtonban, a Fehér Házban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére