Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A tervek szerint hamarosan Mátyás királyt és Bem apót is viszontláthatjuk a filmvásznon

Zelenka Dóra

2019.05.09. 12:17

Tavaly jelentette be a Filmalap, hogy 14 történelmi filmtervet támogat, most azt is közzétették, hogy az alkotók filmtervenként 2,5 millió forint forgatókönyv-fejlesztési támogatással folytathatják a munkát.

A támogatott tervek között a Báthoryakkal, Petőfi Sándorral, Mátyás királlyal, Bem Józseffel, Balassi Bálinttal, Bartók Bélával, 1848-49 és 1956 hőseivel foglalkozó történetek vannak.

A Filmalap történelmi játékfilmterv programjában készülő forgatókönyvek témái:

Bartók: a filmterv Bartók Béla életének négy különböző időszakából, négy művének előadásán keresztül mutatja be a világhírű magyar zeneszerzőt és műveinek jelentőségét.

Erdélyi menyegző: az 1608-ban játszódó történetben az erdélyi fejedelem húga, Báthory Anna merészen szembeszáll a kor és bátyja elvárásaival.

Feleségek felesége: Szendrey Júlia megrázó sorsán keresztül ad betekintést Petőfi Sándorral kötött házassága időszakába, majd özvegységének megpróbáltatásaiba.

Hadilányok: a Mátyás király seregét kísérő nők véletlenül csöppenek bele a történelem alakításába. A történet fordulatos, izgalmas karakterekkel mutatja be Mátyás uralkodásának egy meghatározó korszakát.

A halhatatlan kapitány: az 1848-49-es szabadságharc idején játszódik, a főhősnő halott férje irataival belép Bem seregébe, hogy a szabadságért harcoljon.

Kezdetek és végzetek: film Balassi Bálint életének fordulatokban bővelkedő sárospataki epizódjáról.

Láthatatlanok: az 1956-os forradalom leverése után a forradalmárok egy csoportja a Mecsekben folytatja a harcot a szabadságért.

A magyar tenger kalózai: történet az 1630-as évekből, amiben egy kényszerűségből kalóznak állt csapat próbál boldogulni a török sajkák és végvári naszádok kereszttüzében, az Oszmán és Habsburg Birodalom közötti határt jelentő Balatonon.

Rabló és pandúr: izgalmas történet a dualizmus korából az utolsó nógrádi betyárról, aki 21 év börtön után tisztességesen akar élni. A sors úgy hozza, hogy egy látogatás során Erzsébet királyné védelmére kel.

Ránk szakad az ég: egy család és egy rendszer szétesésének története 1989-ből, izgalmas, gyermeki szemszögön keresztül.

Rosseb bakák: háborús dráma az első világháború ikonikus harcszínterén, Doberdónál, ahol hőseink átélik a háború poklát.

Vesztegzár: krimi a Trianon előtti hónapokból, amelyben egy magyar és egy szerb rendőr kénytelen együtt nyomozni egy szövevényes bűnügyben.

Ezek mellett tervben van még egy családi film, melynek hőse egy csikó, aki az 1848-49-es szabadságharc leverése után osztrák fogságba kerül. Továbbá történet egy magyar válogatott labdarúgóról, aki a Rákosi-diktatúra legsötétebb éveiben szabadon akart élni.

A Filmalap tavaly meghirdetett történelmi filmes programjára 404 filmterv érkezett, ezek közül választották ki a fentieket.

A cél, hogy olyan filmek szülessenek, amelyek a nagyközönség számára befogadható módon idézik meg a magyar történelem eseményeit, sorsfordító pillanatait és alakjait.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére