Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jön a bajnoki döntő!

Pörge Béla

2019.04.20. 09:00

A labdarúgó NB I. szombati meccsét, az FTC és a Vidi összecsapását nem túlzás bajnoki döntõnek nevezni, hiszen ha a Vidi nem nyer, akkor lényegében bajnok a Fradi.

A húsvéti hétvégén kerül sor az NB I. 29. fordulójára. Ezután is lesz még négy kör, így matematikailag semmi nem lesz biztos a 29. forduló után, azonban néhány dolog lényegében eldőlhet, például a bajnoki cím sorsa a Ferencváros és a MOL Vidi esti rangadóján.

Szokás szerint öt mérkőzés kezdődik délután ötkor, ezek közül kiemelkedik a forduló legrégebbi, valódi rangadója, az Újpest-Honvéd. A két fővárosi csapat 210. alkalommal találkozik egymással a bajnokságban, az Újpest mérlege sokkal jobb, 102-szer nyertek a lilák és csak 57-szer a kispestiek. A mostani találkozón is az Újpest az esélyesebb, egyrészt azért, mert a Honvéd hét közben kupameccset játszott, másrészt azért is, mert az Újpest hat ponttal többet gyűjtött ellenfelénél, ráadásul hazai pályán mindössze egyszer kaptak ki a lilák az idei szezonban. A Honvéd egy győzelemmel még esélyes lehet a dobogóra, az Újpest egy győzelemmel maradna a dobogón.

A bronzéremért még a Debrecen harcol, a hajdúsági csapat dolga papíron könnyű, hiszen a sereghajtót fogadja. Az elmúlt fordulók alapján viszont nem túlzás kijelenteni, hogy a Haladás személyében nagyon nehéz ellenfele lesz a Lokinak, a szombathelyiek valósággal megtáltosodtak, és még van esélyük a bennmaradásra. Ehhez azonban minden pont számít, Debrecenben viszont akkor sem ők lesznek az esélyesek, hiába a jó forma. Érdekesség, hogy az elmúlt öt forduló eredményei alapján a Haladás harmadik, a Debrecen negyedik lenne a tabellán.

A Diósgyőr-Paks igazi kieséses rangadó lesz. A DVTK-nak győznie kell, hiszen jelenleg kieső helyen áll. A Paksot az előző fordulóban Kassai Viktor és asszisztense egy hatalmas hibával a győzelemtől fosztotta meg a Felcsút ellen, így ha az atomvárosiak vereséget szenvednek, akkor csak egy ponttal maradnak a Diósgyőr előtt, és igen nehéz bajnoki hajrá várna rájuk. Ha nyer a Paks, szinte fellélegezhet, onnan már nehéz lenne kiesni, míg a döntetlen tipikusan egyik csapatnak sem lenne jó.

Az MTK a Kisvárdát fogadja, tavaly még mindkét csapat az NB II-ben szerepelt. Az MTK nehéz időszakon van túl, fontos lenne számukra egy hazai siker, főleg, hogy a fővárosi kék-fehérek annyira nem is állnak messze a kiesőzónától, hogy minden meccsen nyugodtak lehessenek. A Kisvárda jelenleg bennmaradásra áll, de ha nem tud nyerni, akkor ez könnyen változhat.

Érdekes lehet a Felcsút és a Mezőkövesd találkozója is, bár minden bizonnyal ezen a meccsen lesz a legkevesebb néző a fordulóban. A Mezőkövesd úgy vesztette el az előző két mérkőzését, hogy az Újpestet és a Fradit is igen megszorongatták, előtte a Honvédot pedig sikerült is legyőzniük. Nehéz dolga lesz tehát az előző fordulóban bírói segítséget is kapó felcsútiaknak, akik még simán kieshetnek, de egy szombati győzelemmel nagyon messze kerülnének ettől.

Este jön a bajnoki döntő, a tavasz meccse, a forduló rangadója – kinek hogy tetszik. A Ferencváros fogadja a MOL Vidit 19:30-tól. Ha a Fradi nyer, akkor lényegében bajnok, 11 pont előnye lenne négy fordulóra az együttesnek. A Vidi egy győzelemmel élessé teheti a bajnoki hajrát, hiszen az FTC-nek azért a négy maradék ellenfele között ott van a Honvéd, a Debrecen és az Újpest is, bőven benne van az esély, hogy pontokat veszít a listavezető, az öt pont nem jelentene biztos előnyt. A döntetlen is a Fradi számára lenne jó, a nyolcpontos előny elszórakozása is nagy meglepetés lenne. Olyan „döntő” lesz ez tehát, amin a Vidinek kizárólag a győzelem jelenthet reményt a bajnoki cím megvédésére.

Öt fordulóval a vége előtt továbbra is a Ferencváros vezeti a bajnokságot, nyolc ponttal a Vidi előtt. A harmadik az Újpest tíz ponttal lemaradva a Viditől, három ponttal megelőzve a Debrecent. Az utolsó még mindig a Haladás, de már csak három pont a hátrányuk a Diósgyőr mögött, míg a bennmaradást érő tizedik helytől csak négy pontra van a Hali. A Kisvárda a tizedik, de még a kilencedik Felcsút és a nyolcadik Paks sem lélegezhetett fel, a Paks előnye négy pont a kieső Diósgyőr előtt.

Az NB II-ben is lesz egy óriási rangadó a hétvégén, a Gyirmót fogadja a Vasast. A tavalyi kieső Vasas sokáig csak a középmezőnyben sínylődött, de egy vasárnapi sikerrel kettő pontra közelíthetné meg a feljutást érő második helyen álló Gyirmótot. Az elmúlt három meccsét elbukó, de még mindig harmadik Kaposvár Budafokra látogat, egy sikerrel ők is komolyan bejelentkezhetnek még az NB I-ért, jelenleg négy ponttal vannak a Gyirmót mögött. A ZTE feljutása szinte biztosra vehető, sőt: ha nyer a Zalaegerszeg és közben a Kaposvár és a Vasas nem, akkor matematikailag is eldől, hogy a ZTE feljutott, a bajnoki cím viszont ezen a hétvégén még biztosan nem dől el.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére