Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szlovákia sem írja alá az isztambuli egyezményt

Tóth Dalma

2019.03.29. 13:04

Parlamenti határozatban szólította fel a pozsonyi törvényhozás a szlovák kormányt az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítására. A dokumentumot nagy többséggel pénteken hagyta jóvá a szlovák parlament.
POZSONY, 13:04

Parlamenti határozatban szólította fel a pozsonyi törvényhozás a szlovák kormányt az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítására. A dokumentumot nagy többséggel pénteken hagyta jóvá a szlovák parlament.

A határozat tervezetét a szlovák kormány második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) képviselői terjesztették elő – írja az MTI. A dokumentumot a parlament széles politikai spektruma támogatta, azt 101 igen szavazattal, 28 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás. A határozatra az ellenzéki liberálisok, valamint a legkisebb kormánypárt, a Most-Híd két képviselője és több frakción kívüli képviselő mondott nemet.

Az isztambuli egyezmény egy olyan nemzetközi dokumentum, amely jelentős részben a nők elleni és családon belüli erőszakkal szembeni fellépésről szól, ugyanakkor több erősen vitatott részt is tartalmaz.

A dokumentum egyes álláspontok szerint a férfiakat nemi alapon diszkrimináló részeket tartalmaz, és van olyan része is, amely társadalmi nemről beszél a férfiak és a nők hagyományos szerepének megszüntetésével összefüggésben.

A pénteken elfogadott határozatban a pozsonyi törvényhozás felszólítja a szlovák kormányt az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítására, valamint arra is, hogy közölje az Európa Tanáccsal, hogy Szlovákia nem lesz szerződő fél az egyezményben. A határozat elfogadását és az isztambuli egyezmény ratifikációs folyamatának leállítását több pontban indokolták az előterjesztők. Részint azzal, hogy utóbbi dokumentum egyes részei ellentétben állnak a szlovák alkotmány azon részével, amely kimondja, hogy a házasság egy férfi és egy nő köteléke. Másrészt azzal, hogy az egyezményben a társadalmi nem (gender) bevezetése, illetve a férfiak és a nők hagyományos szerepének megszüntetésével kapcsolatos elképzelések nem világosak, többféle interpretációt is lehetővé tesznek.

A legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer) elnöke, Robert Fico – még kormányfőként – tavaly februárban határozottan elutasította az isztambuli egyezmény ratifikálását. Fico – aki a nem sokkal ezen kijelentését követően kitört belpolitikai válság során távozni kényszerült posztjáról – akkor azt mondta: soha nem ad engedélyt az egyezmény ratifikálására, amíg azt nem hozzák teljes összhangba a szlovák alkotmánnyal.

Az isztambuli egyezményt korábban a szlovákiai keresztény egyházak képviselői is elutasították. Tavalyi közös nyilatkozatukban rámutattak: az egyezmény több tézise a genderideológia hordozója, s egyes kitételei azt javasolják, hogy a férfi és a nő mondjon le biológiailag adott emberi természetének sajátosságairól.

Az isztambuli egyezményt szlovák részről Iveta Radicová liberális kormányának idején írták alá 2011 májusában. Az egyezményt ugyanakkor Szlovákia – számos más európai országgal közösen – máig nem ratifikálta. Az Európai Parlament idén márciusban felszólította az egyezményt eddig nem ratifikáló uniós országokat a folyamat felgyorsítására.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére