Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína lett Németország legfontosabb külkereskedelmi partnere

Bácskai Balázs

2017.02.25. 11:36

Már nem az Egyesült Államok számít Németország legfontosabb kereskedelmi partnerének. A 2016-os adatok szerint Kína átvette Amerika helyét.

2016-ban, a történelem során először, Kína lett Németország legfontosabb kereskedelmi partnere. A korábban első helyen levő USA visszaesett a harmadik helyre, a franciák is megelőzik őket.

Az adatok azt mutatják, hogy a német export Kínába, és a német import összege Kínából 170 milliárd euróra nőtt – írta a DW a Reutersre és a német Nemzeti Statisztikai Hivatal frissen közzétett adataira hivatkozva.

Ezt a fejleményt kedvezően értekelik Berlinben, ugyanis a német kormány szorongva tekint Amerika felé. Attól tartanak, hogy a Donald Trump által beharangozott protekcionista gazdaságpolitika ártani fog az USA-ba irányuló német exportnak. Trump korábban azt ígérte, hogy vámokat fog kivetni a külföldi árukra. Ez jelentősen megdrágítaná a német árukat az Egyesült Államokban.

Franciaország stabilan a második legfontosabb kereskedelmi partner maradt. A két ország közötti külkereskedelem összesített összege 167 milliárd euró. A harmadik helyre visszaeső USA-val való kereskedelem összege 165 milliárd euró volt.

Ha csak az exportot nézzük, akkor az USA megőrizte vezető helyét 2016-ban: a legnagyobb értékben Amerikába exportáltak a németek.

A legnagyobb kereskedelmi többlet – tehát ahol az export meghaladta az import értékét – a Nagy-Britanniával történő kereskedelemre volt jellemző: több mint 50 milliárd euró többletet tudtak felmutatni a németek 2016-ban.

Németország külkereskedelmi többletének 40 százaléka, 252,9 milliárd euró a Nagy-Britanniával és az USA-val való kereskedésből származik.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére