Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Juncker még mindig nem látja

Nagy Gábor

2015.11.19. 14:12

Az Európai Bizottság nem támogatja a franciák javaslatát a szigorúbb határõrzés bevezetésében.
De engedményt kaphatnak pénteken

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint növelni kell a védelmi kiadásokat a párizsi terrortámadások miatt. Azaz egyes országoknak, de leginkább Franciaországnak szüksége van további eszközökre. Mondjuk pénzre.

Rendkívüli szituációban rendkívüli módon kell költekeznünk.”

- nyilatkozta a bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.

A francia elnök, Francois Hollande hajlandó az EU által megszabott költségvetési hiányplafont (3 százalék) túllépni annak érdekében, hogy szavatolja az ország biztonságát. Továbbá megígérte, hogy növelni fogja a titkosszolgálatok és a rendőrség költségvetését is, és nem kívánja csökkenti a hadsereg személyállományának létszámát.

Miért ilyen szívélyes az EB elnöke?

A válasz egyszerű: az EU engedményeket szeretne tenni Franciaország számára.

Hogy miért?

Mert az Európai Bizottság vezetői elutasították azt a francia javaslatot, miszerint a határok ellenőrzését szigorítani kell.

A franciák ugyanolyan útlevél-ellenőrzést szeretnének bevezetni az unió területén belül utazóknak, mint azoknak, akik kívülről érkeznek az unió területére.

El szeretnék érni, hogy egyrészt minden nem EU-s állampolgárt, aki be akar lépni a schengeni övezetbe, átvilágítsanak. Másrészt a határokon a belépők útleveleit a Schengeni Információs Rendszer adatbázisával összeegyeztessék, amiben szerepel a potenciális terroristák neve, illetve az ellopott útlevelek adatai is fel vannak tüntetve. Mert jelenleg a schengeni határokon csak "gyors és egyszerű" ellenőrzés van, ami annyit takar, hogy megnézik: a dokumentum valóban a tulajdonosé, érvényes-e és hogy nem hamisítvány.

Legvégül pedig azt szeretnék, hogy egy EU-s szintű utasnyilvántartási rendszert is létrehozzanak, amelyhez akár a titkosszolgálatok is hozzáférhetnek.

A franciák szerint ezekkel sikeresen tudnának fellépni a terrorizmus ellen.

Schengen jövőjéről az EU miniszterei a péntekre összehívott rendkívüli ülésen fognak tárgyalni.

(Bloomberg, Telegraph)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére