Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem nőknek való vidék

888.hu

2015.09.05. 09:00

Mi a közös a Trónok Harcában és a The Walking Deadben?
Nem, nem az, hogy senki nincs biztonságban (jó, kicsit az is), hanem hogy egyik sem bánik kegyesen a női karakterekkel.
 
Gondoljunk csak bele: a zombis dráma tele van olyan női szereplőkkel, akiket egyszerűen képtelenség megszeretni. Így aztán az egyszeri junkie abba a furcsa helyzetbe kerül, hogy amikor Lori szörnyű kínok között hal meg a börtön mocskos padlóján, nem érez mást, mint óriási megkönnyebbülést. (Hasonló örömöt maximum Etus kegyetlen kivégzése okozhatott volna a Szomszédokban.)
 
Ugyanez a helyzet Andreával. Érthetetlen miért kellett elviselhetetlenül irritálónak és ostobának megírni a zombiattak előtt emberjogi ügyvédként (!) tevékenykedő nő karakterét. Egy biztos: az a bizonyos golyó nem csak saját magát, de a sorozat rajongóit is felszabadította a további szenvedések alól.
 
Most éppen Sasha karaktere halad egyenes úton afelé, hogy egyetlen könnyet sem hullajtsunk majd érte, ha eléri a jól megérdemelt vég. Sőt, ha őszinték akarunk lenni, egyenesen várjuk, hogy mikor következik be.
 

Mindeközben az írók a szerethető női karakterek sorsát egy tollvonással pecsételik meg. Beth-et például – épp mielőtt Daryllel kialakulhatott volna valamiféle romantikus szál – könyörtelenül lelövetik. Mégis kivel? Egy szintén rendkívül antipatikus női karakterrel.

Belegondolni sem merek milyen sors vár a sorozat egyetlen igazi erős női alakjára. Carolra gondolok természetesen, aki egyike azoknak a szereplőknek, akik óriási jellemfejlődésen mentek keresztül az évadok során. Én nagyon szurkolok a terrorizált, férje engedélye nélkül megmukkani nem merő, az események sodrában mégis igazi amazonná érett karakternek, de nem lennék túlzottan meglepve, ha hirtelen, fájdalmas, brutális, no és persze értelmetlen halált halna.

Míg a The Walking Dead írói mindent megtesznek azért, hogy női karaktereik ne lopják be magukat a szívünkbe, addig a Trónok Harcában rengeteg felesleges szenvedésnek teszik ki őket. És itt most elsősorban a lassan kötelező elemmé váló, indokolatlan nemi erőszakokra gondolok. Azokra a jelenetekre, amelyek a sorozat alapjául szolgáló regényekben sem szerepelnek.

Mi a magyarázata annak, hogy Jamie megerőszakolja Cerseit, ráadásul közös fiuk sírja mellett? Miért van szükség arra, hogy Sansát Theon jelenlétében erőszakolja meg brutálisan újdonsült férje? Miért egy “majdnem erőszak” után kerül sor Szegfű és Sam első együttlétére? Nem győzöm hangsúlyozni: ezek egyike sem szerepel Martin regényeiben! A sorozatban szereplők - nők és férfiak egyaránt - így is szenvednek eleget, felesleges tovább gyötörni őket.
 
Márpedig ha végzünk egy gyors összesítést, akkor arra jutunk, hogy a hat főszereplő női karakter közül eddig hármat (Daenerys, Cercei, Sansa) erőszakoltak meg, de a többi női karakter sincs sokkal jobb helyzetben. Szegfűt apja erőszakolta meg, Brienne és Arya pedig (eddig) épphogy megúszta. Sok jót nem jósolunk Margaery Tyrellnek sem, ismerve a sorozat íróinak észjárását. Kár, mert amúgy remek munkát végeznek.
 

Hogy mi a magyarázat arra, hogy korunk két kultikus sorozata a jelek szerint nem szereti a nőket, nem tudom. Talán a női írók hiánya, a nőkről sok esetben a különböző médiumokban szívesen sugárzott kép, de az is lehet, hogy sem Westeros, sem egy apokaliptikus világ (az írók szerint legalábbis) egész egyszerűen nem nőknek való vidék.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére