Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megfenyegetted a Facebookot? Tudnak róla és talán már rajta is vagy a listájukon

888.hu

2019.02.15. 18:33

A Facebook követi és listázza azokat a felhasználókat, akiket "kockázatosnak" ítél, különös tekintettel azokra, akik a cég valamely dolgozóját, vezetõjét fenyegették meg.

A Facebook különböző programok, alkalmazások segítségével követi nyomon, hogy a felhasználók közül valaki megfenyegeti-e a cég alkalmazottait vagy magát a céget. Az ügyet az amerikai CNBC hozta nyilvánosságra. A televíziós csatorna internetes oldalán arról ír, hogy 12 egykori dolgozót kérdezett meg arról, hogy a Facebook mit kezd az ellenük irányuló fenyegetésekkel.

Az alkalmazások segítségével beazonosított veszélyforrást a telefonján levő applikációk segítségével nyomon követik. Figyelik a kommunikációját és a mozgását is.

Pontosan milyen fenyegetések azok, amelyeket a Facebook leginkább figyel? A legdurvábbnak azokat tartja a cég, amikor valaki többször is megjelenik a Facebook által tulajdonolt ingatlanok, irodák környékén nyilvánvalóan fenyegető szándékkal; vagy ha hosszú, fenyegető emaileket ír nekik egy felhasználó; de azt is fenyegetésként értékelik, amikor Mark Zuckerberg vagy Sheryl Sandberg által közzétett üzenetek alatt illetlen kommentet hagy valaki. Az ilyen személyek sok esetben rákerülnek egy úgynevezett BOLO-listára. (BOLO, vagyis "be on the lookout", azaz a veszélyt jelentő személyek listája).

Mi számíthat fenyegetésnek? Itt a szabályok még rugalmasabbak, mint a letiltások esetében. A "F*ck you, Mark" vagy mondjuk a "F*ck Facebook", vagy a "szétrúgom a seggeteket" típusú kommentek alapján is rá lehet kerülni a BOLO- vagyis a veszélyes személyek listájára. A korábbi alkalmazottak úgy nyilatkoztak, hogy minden potenciális veszélyforrás beazonosításakor egyedi döntést hoz a Facebook biztonságért felelős személyzete, hogy valaki rákerül-e a listára vagy sem. A korábbi alkalmazottak és a Facebook eltérően nyilatkoztak arról, hogy mennyire könnyű felkerülni a listára. Az előbbiek szerint a "léc alacsonyan van", a cég inkább szigorú eljárásról ír.

Mégis, a listára kerülés leggyakoribb oka, ha valakit kirúgnak a cégtől.

Majdnem mindenki, akit a Facebook kirúg, rákerül a listára"

– mondta több korábbi dolgozó. Mindenesetre ebben az esetben is hozzátették, hogy tényleg egy nagyon szubjektív, sok egyedi szempontot tartalmazó eljárás vezet a listára kerüléshez. Még az olyan alvállalkozók is könnyen veszélyforrássá válhatnak, akik "idegesek" lesznek, amikor véget ér a céggel kötött megbízatás és azt nem hosszabbítják meg.

A Facebook szerint a korábbi dolgozóik csak jó okkal kerülnek fel a listára, például ha erőszakos cselekményt követnek el, vagy zaklatással vádolják meg őket. Ám a CNBC-nek nyilatkozó egykori alkalmazottak arról számoltak be, hogy amikor megpróbáltak visszakerülni a céghez, és megpályáztak egy másik pozíciót, akkor egy részüket azzal hajtották el, hogy szerepelnek a BOLO-listán.

A veszélyesnek ítélt felhasználók tartózkodási helyét az IP-címük alapján, valamint az okoskütyüjükön található helymeghatározó alkalmazások segítségével nyomon követik. Az egyik volt alkalmazott szerint ezt a fajta nyomon követést csak azok ellen alkalmazzák, akiknek a korábbi fenyegetése "hiteles" volt.

A lista 2016-ban még csak több száz nevet tartalmazott, mára már a jó ég tudja, hogy pontosan mennyit. A listán megjelenő egy-egy profilhoz nevek, fotók, helyek tartoznak, valamint egy rövid leírás is van arról, hogy pontosan mit követett el az illető a cég ellen, tehát miért van a listán.

A Facebook ezekre az információkra reagálva közölte, hogy nem tesznek semmi olyat, amely szokatlan lenne. Az iparágban megszokott módszereket alkalmazzák, hogy nyomon tudják követni és fel tudják mérni az alkalmazottaikra leselkedő veszélyt és ezeket az adatokat megfelelően tudják továbbítani a hatóságok felé. A cég külön kiemelte, hogy az eljárása semmilyen adatvédelmi törvényt nem sért, a biztonsági csapatuk pedig nem lépte túl a hatáskörét.

Persze, hogy ezt valaki elhiszi-e, az már más kérdés.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére