Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Macronék szemkilövetései ellen tiltakoztak Párizsban

Tóth Dalma

2019.02.02. 18:10

Tizenkettedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, a párizsi felvonuláson ezúttal a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, valamint a "rendõri erõszak", elsõsorban a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalom az elmúlt két hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat.

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket, a tüntetéseken pedig több mint kétezren megsérültek.

A megsérült tüntetőkre emlékezett a Párizs keleti határától a belvárosi Köztársaság tér fele délben megindult többezres menet, amelyen "az állami erőszak megállítását" követelték a tiltakozók, valamint "Kapcsold ki a tévét és csatlakozz hozzánk!" feliratot tartottak magasba.

A "sérültek nagy menete" élén vonulóknak egyik szeme le volt ragasztva, köztük a mozgalom egyik vezetőjének, Jérome Rodriguesnek is, aki múlt szombaton sérült meg egy rendőri oszlatáskor.

A hosszan megtapsolt sárgamellényes azt állítja, hogy miközben a Facebookon élőben közvetítette a tüntetést, egy gumilövedék érte a szemét. A rendőrség viszont azt állította, hogy az oszlatáshoz használt gránát egyik szilánkja miatt sérülhetett meg. A rendőrség felügyeleti szerve jelenleg is vizsgálja, hogy mi okozta a tiltakozó szemsérülését. 

Laurent Nunez belügyi államtitkár azt mondta, ha szükséges, a rendőrök továbbra is használni fognak gumilövedékes puskát, miután a legmagasabb francia közigazgatási és jogi intézmény, az államtanács is rábólintott.

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint

az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg az egyik szemének sérülése következtében. 

Macronék szemeket lövettek ki a sárgamellényes tüntetésen | GALÉRIA

Franciaországban tizenegyedik alkalommal tartottak demonstrációt a sárgamellényesek. Nem kevés incidens történt.

A belügyi tárca szerint csak négyen szenvedtek súlyosabb szemsérüléseket a gumilövedékek miatt, de 116 esetben indított vizsgálatot a rendőrség felügyeleti szerve az esetleges rendőri erőszak és túlkapások kivizsgálására.       

A vita nyomán a CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája az eszköz használatának betiltását kérte a legmagasabb francia jogi és közigazgatási intézménytől. A benyújtott kereset szerint a szociális mozgalom kezdete óta a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére