Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Két nap alatt majdnem kipusztult egy állatfaj

Tóth Dalma

2019.01.16. 22:00

Elképesztõ hõhullám vonul végig Ausztrálián. A gyümölcsök megfõnek a fákon, de a vadvilág sem képes elviselni a hihetetlenül magas hõmérsékletet, ami egyes helyeken eléri a 49 Celsius-fokot. A hõhullám már napok óta tart.

Ausztráliában nem rég hőhullám tombolz. Az akkor rekordnak gondolt meleg alatt két nap kellett ahhoz, hogy a pápaszemes repülőkutyák ausztráliai populációjának majdnem fele kipusztuljon. A repülőkutyák gyakran kapnak hősokkot, amikor a meleg meghaladja a 42 fokot, Cairns városában pedig folyamatosan meghaladta a hőmérséklet a 42 Celsius-fokot. A denevérek tetemei a fákról a kertekbe, medencékbe potyogtak.

A Western Sydney Egyetem tudósai friss kutatásukban megállapították, hogy nagyjából 23 ezer pápaszemes repülőkutya pusztult el november 26-án és 27-én. Az elhullott állatok száma emelkedhet, mert voltak olyan denevértelepek, amelyeket kihagytak a kalkulációból.

A faj populációi Pápua Új-Guineában, Indonéziában és a Salamon-szigeteken is megtalálhatók, Ausztráliában viszont csak Queensland északi részének kis esőerdeiben élnek, ahol az őshonos fák beporzásában vesznek részt.

Nagyjából tízezer, más fajokhoz tartozó denevér is a forróság áldozata lett.

A mostani hőhullámban már több millió hal pusztult el a vizekben.

A hőség nem csak az állatokat viseli meg, az emberek is szenvednek. A hatóságok arra kérték az ausztrálokat, hogy ha tehetik, maradjanak otthon, ne mozduljanak ki, ne végezzenek megterhelő fizikai aktivitást – azaz ne kezdjenek el futni a közel 50 fokos melegben – és igyanak sokat.

A héten kezdetét vette Ausztráliában az év első Grand Slam-tornája. A sportolók is aggódnak a nagy hőség miatt.

A gazdák is panaszkodnak, hiszen a gyümölcsök megfőnek a nagy melegben. Mivel a termény tönkremegy, nem lesz mit szüretelni, azaz nem lesz mit eladni a piacon. De ez alapvetően nem csak őket érinti negatívan, hiszen így valószínűleg drágább lesz a gyümölcs, mivel kevesebb lesz belőle. De legalább még lesz. Nem hiába vonulnak utcára Ausztráliában még a gyerekek is a klímaváltozás megállítását követelve.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére