Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ha egy hónapig nem iszol, akkor jobb lesz az életed?

Pörge Béla

2018.11.06. 22:00

A száraz októberemen keresztül megmutatom, miért nincs értelme a Száraz Novembernek.

Az internetezők közül valószínűleg mindenki hallott már a Száraz November nevű kezdeményezésről. Ezt az a Kék Pont Alapítvány találta ki még néhány évvel ezelőtt, amely a drogozást a tűcsereprogrammal szorítaná vissza – például a nyolcadik kerületben.

A Száraz November kampány az alkoholfogyasztásból fakadó függőségre és az alkoholfogyasztásból adódó egyéb egészségügyi problémákra hívja fel a figyelmet, és azt kéri a kihíváshoz csatlakozóktól, hogy novemberben egy egész hónapig ne igyanak egy korty alkoholt sem – írják a szervezők.

A kezdetektől fogva nem támogattam ezt a kezdeményezést. Ezek a kihívások általában nem sokat érnek, meg amúgy is, nem attól lesz valaki alkoholista, hogy nem bír ki egy hónapot ivás nélkül – nagyjából így vélekedtem a kérdésről, és eszembe sem jutott, hogy ne igyak valamelyik novemberben.

Még jobban taszított az a jelenség, hogy egyre nagyobb divattá kezdett válni ez a kihívás. Szintén felettébb bosszantó az a trend, hogy a liberális kánon kinevezte az alkoholt főellenséggé: nem legalizálja a kormány a könnyű drogokat? Drágul a cigi? Nehezebb cigit venni? Büntetik a füvezést?

Bezzeg az alkohol, bezzeg az otthon főzött pálinka!"

– olvashattuk vagy hallhattuk bárhol a liberálisoktól, a passzív dohányzás vagy a kapudrog fogalmának említése nélkül.

Azt persze le kell szögezni, hogy az alkoholizmus nem vicc és komoly probléma. Csak éppen az a nem mindegy, hogy kit nevezünk alkoholfüggőnek, illetve az sem pálya, hogy az alkoholt egy szinten emlegetjük sokkal keményebb szerekkel.

Ezzel párhuzamosan viszont érett a fejemben a gondolat, hogy csak nem lenne hülyeség egy hónapig nem inni. Miért? Azért, hogy megmutassam: simán meg lehet csinálni úgy is, hogy egyébként rendszeresen iszom.

Viszont novemberben nem inni túl liberális és túl mainstream lett volna számomra. Akkor nem inni, amikor a Kék Pont azt mondja, hogy ne igyak? Ugyan!

Augusztusban döntöttem el, hogy száraz októbert fogok tartani. Meg is adtam a módját: szeptemberben az utolsó söröm egy Pardubicky Porter volt, előtte pedig szintén a pardubicei sörgyártól egy Taxis. 32 nappal később a Pivovar Hradektől egy Mladotic, majd pedig egy Antonos volt az első két söröm.

A legfontosabb tapasztalatom így egy eddig is ismert jelenség lett: ha egy jó dologra sokat várok, akkor az még jobb lesz. Ráadásul mondanom sem kell, az első két sör már igencsak meglátszott rajtam november 1-jén...

Nehéz volt egy hónapig nem fogyasztani alkoholt?

Nem. Bár rendszeresen sörözöm, egyáltalán nem volt ez nehéz, sóvárgást a 32 nap alatt talán három-négy alkalommal éreztem, de csak egyszer úgy, hogy egyedül voltam.

Az első hét valóban kicsit nehéz volt, bennem volt még a megszokás. Így történt, hogy amikor láttam másokat boldogan sörözni, bizony bennem is felébredt a vágy egy jó Pilsnerre. Ezt leszámítva csak meccsnézés közben okozott gondot, hogy nem sörözhetek.

Októberben öt meccsen voltam kint, emellett a tévében is néztem pár mérkőzést. Otthon csak a válogatott fellépéseit volt nehéz sör nélkül nézni, a helyszínen viszont minden egyes alkalommal jólesett volna a sör. A hónap végére viszont már egyáltalán nem szenvedtem ettől, ehhez is hozzá lehet szokni tehát. Csak éppen az értelmét nem látom annak, hogy sör helyett mondjuk üdítőt igyak a meccshez. Ettől egészségesebb leszek? Ugyan!

A hónap végére megfogalmazódott bennem a gondolat: ennek az egésznek nem volt értelme. Az alkoholfogyasztás legfontosabb eleme a mértéktartás. Ezt a képességet pedig egyáltalán nem fejleszti, hogy egy hónapig nem iszik az ember semmit.

Az alkoholhoz fűződő viszonyról sem árul el sokat, legfeljebb arról, hogy az ember mennyire a szokások rabja. Persze jó érzés, hogy most elmondhatom magamról: nem ittam alkoholt egy hónapig. 

A különböző szakvélemények eltérnek ugyan egymástól, de abban mindenhol egyetértenek, hogy lehet úgy inni, hogy az ne legyen káros.

A száraz hónap helyett inkább arra figyeljetek, hogy egyik hónap egyik hetében se igyatok mindennap, és lehetőleg ne töményezzetek sokat, főleg ne sokszor.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére