Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rég nem volt ilyen hûvös a viszony Kína és az USA között

888.hu

2018.10.08. 16:45

Udvarias hangvételben, ugyanakkor kölcsönös sérelmeiknek hangot adva kezdte meg találkozóját a Pekingbe látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és kínai kollégája hétfõn, közvetlenül azután, hogy Pompeo Észak-Koreában tárgyalt.
PEKING, 16:45

Udvarias hangvételben, ugyanakkor kölcsönös sérelmeiknek hangot adva kezdte meg találkozóját a Pekingbe látogató Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és kínai kollégája hétfőn, közvetlenül azután, hogy Pompeo Észak-Koreában tárgyalt.

Pompeo a Vang Ji, kínai külügyminiszterrel folytatott megbeszélés előtt tartott közös sajtóeseményen elmondta: Washington és Peking között alapvető nézetkülönbség áll fenn, ráadásul az amerikai vezetés súlyosan aggályosnak tartja a kínai intézkedéseket, melyekről mielőbbi tárgyalásokat kívánnak folytatni – írja az MTI.

Vang úgy nyilatkozott: Washington a közelmúltban folyamatosan tovább növelte a két ország közti kereskedelmi súrlódást, miközben egy sor olyan intézkedést tett Tajvan ügyében, melyekkel megsértette Kína jogait és érdekeit, ráadásul alaptalan vádakkal illette Peking bel- és külpolitikáját. Az amerikai vezetés mindezekkel megingatta a két ország közti kölcsönös bizalmat és beárnyékolta a kapcsolatukat – hangsúlyozta a kínai külügyminiszter, majd hozzátette:

azt követeljük, hogy az amerikai fél hagyjon fel az ilyesfajta elhibázott lépésekkel."

Vang továbbá arra szólította fel Washingtont, hogy ne adjanak el több fegyvert Tajvannak, továbbá szüntessék be a hivatalos látogatásokat és a katonai együttműködést a Kína által magáénak vallott szigettel – derül ki a kínai külügyminisztérium által kiadott nyilatkozatból.

A két külügyminiszter nyilvánosan eltérően vélekedett arról, hogy melyik fél mondta le az e hónapra, Pekingbe tervezett kétoldalú biztonsági megbeszélést.

A Donald Trump vezette amerikai kormányzat Peking technológiával kapcsolatos politikája, és a Dél-kínai-tenger szigeteire vonatkozó területi követelése miatt ment szembe a kínai vezetéssel. Trump elnök jóváhagyta, hogy országa fegyvereket adjon el Tajvannak, miközben szankciókat vetett ki egy kínai cégre és annak vezetőjére, amiért a vállalat fegyvereket vásárolt Oroszországtól.

A két ország több tízmilliárd dollárnyi büntetővámot szabott ki egymás exportcikkeire az abból kialakuló vitának folyományaként, hogy az amerikai fél szerint Kína ellopja a külföldi cégek által használt technológiákat, vagy nyomásgyakorlással ráveszi őket a technológiájuk átadására.

A kapcsolatok még tovább romlottak akkor, amikor a múlt hónapban Donald Trump megvádolta Pekinget, hogy megpróbált beleavatkozni a november 6-án esedékes félidős amerikai kongresszusi választásokba. Az amerikai elnök szerint a kínai vezetés célja, hogy ő és a republikánus párt "elveszítsen egy választást".

Mindeközben Washington és Peking együttműködésben igyekszik nyomást gyakorolni Kim Dzsongun észak-koreai vezetőre, hogy függessze fel az atomtevékenységet. Vang Ji ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a Kína és az Egyesült Államok közti feszültségek alááshatják az atommentesítésről folytatott tárgyalásokat, melyek továbblendítéséhez egészséges és stabil kétoldali kapcsolatokra van szükség.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére