Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Junckerék továbbra sem foglalkoznak az õshonos kisebbségekkel

Zelenka Dóra

2018.09.13. 20:08

Az Európai Bizottság elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat a képviselõk, miután idei évértékelõ beszédében Jean-Claude Juncker imét nem tett említést az õshonos nemzeti kisebbségekrõl és nyelvi közösségekrõl.

A nyílt levél aláírói Winkler Gyula és Sógor Csaba erdélyi, illetve Csáky Pál felvidéki EP-képviselők elítélik, hogy az EB intézményrendszere továbbra sem foglalkozik, a több mint egymillió aláírással támogatott Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokkal.

"Ezek a javaslatok az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek kulturális identitásának megőrzésére, az anyanyelv-használati problémákra, az oktatáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos gondokra vonatkoznak, a hátrányos megkülönböztetésre, amelyet az őshonos, történelmi nemzeti és nyelvi közösségek nap mint nap éreznek" – olvasható a nyílt levélben.

A több mint ötvenmillió uniós polgárból álló őshonos kisebbségek kifejezetten nekik szóló üzenetet várnak Brüsszeltől a jövőjükkel kapcsolatos aggodalmuk enyhítésére – mutattak rá a magyar EP-képviselők.

Juncker elnök beszédével az utolsó remény is szertefoszlott arra, hogy a következő hónapokban az EB elemezni fogja és megoldja a parlamenti kérdésben megfogalmazott problémákat – állapítják meg a levél írói.

Az EP-képviselők felhívják a figyelmet arra, hogy Közép- és Kelet-Európa és a csatlakozásra váró balkáni országok stabilitása az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek problémáinak pozitív megoldásától függ.

A holnap Európai Uniója sokszínűségében egységes, a nemzeti közösségek és régiók Európai Uniójává kell válnia. Egy ilyen unióban a többség és az őshonos nemzeti kisebbségek, nyelvi közösségek is biztonságban érzik magukat, és egyforma esélyük van egy biztosabb és jobb jövő építésére"

– összegezték a levél aláírói.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére