Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyre tovább élnek az európaiak

Zelenka Dóra

2018.09.12. 07:54

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentésébõl kiderül, hogy az Európában élõk várható élettartama megnõtt az elmúlt években, de az egyébként rendkívül egyenlõtlen emelkedést több kockázati tényezõ is veszélyezteti, többek között a dohányzás, az alkohol és az elhízás.

A jelentés szerint 2015-ben a várható élettartam 77,9 év volt, ami több mint a 2010-es adat, viszont az egyenlőtlen eloszlás rendkívül szembetűnő. Míg Luxemburgban például 83,1 évet, addig Moldovában 71,6 évet éltek átlagosan az emberek.

A várható élettartam emelkedésében elért haladás egyenlőtlen az országok között és azokon belül, így a nemek és a generációk között is"

– közölte Jakab Zsuzsanna, a WHO regionális irodájának igazgatója.

Az Egészségügyi Világszervezet európai régiójának országai 2012-ben egy 2020-ig tartó programot tűztek ki, melynek célja az idő előtti halálozási arány csökkentése, a várható élettartam növelése, és az egészségügyhöz való széles körű hozzáférés elősegítése.

A jelentésből kiderül, hogy csökkent a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és a légúti megbetegedések miatti idő előtti halálozás, a dohányzás, alkoholfogyasztás és az elhízás viszont továbbra is nagy veszélyt jelent.

A WHO európai régiójában dohányoznak ugyanis a legtöbben, illetve itt fogyasztják a legtöbb alkoholt is. Európa lakosságának csaknem 59 százaléka volt túlsúlyos és 23 százaléka pedig súlyosan elhízott.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére