Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Csodaszép lett a Malév elsõ Tu-154-ese

Nagy Gábor

2018.08.25. 09:44

Újrafestette a Légiközlekedési Kulturális Központ (LKK) a Malév elsõ Tupoljev Tu-154-es repülõgépét, amely 45 évvel ezelõtt érkezett meg Szamarából Budapestre.

Az LKK közleményében azt írja: a Tu-154-es minden idők egyik legismertebb és legnépszerűbb repülőgépe, 2018 pedig fontos repüléstörténeti évfordulókat hozott. Az LKK pedig idén nagy fába vágta a fejszéjét: visszakapta régi-új külsejét a Malév első Tu-154-ese, amely 45 évvel ezelőtt érkezett meg a légitársasághoz. De van egy másik kiemelkedő jubileum is: idén 50 éve, hogy a legendás típus először emelkedett a levegőbe.

1973. szeptember 5-én landolt Budapesten a Malév első, háromhajtóműves repülőgépe a Szovjetunióból. A HA-LCA lajstromjelű Tu-154-est 1991-ben teherszállításra alakították át, majd 1993-ban vonták ki a forgalomból. Ezt követően különféle földi képzésekben és gyakorlatokban kapott szerepet, majd félrevontatták. Ezután éveken át pihent a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér bánya területének szélén, és négy éve került az LKK birtokába. Ezen a nyáron  gördülhetett be a Tupoljev a Lufthansa Technik Budapest hangárába, ahol több hétig tartó külső felújításon esett át, és visszakapta azt a jellegzetes festését, amellyel 45 évvel ezelőtt szolgálatba állt a Malévnél.

A kettős jubileum alkalmából az LKK úgy gondolta, nem elég az Aeroparkban kiállított HA-LCG lajstromjelű Tu-154-est megkoszorúzni és egy ünnepséget tartani a fedélzetén, az első példány is megőrzésre szorul"

– fogalmazott Somogyi-Tóth Dániel, az LKK alapítója, ezért a szervezet úgy döntött, hogy átfogó programot indít a Malév első Tu-154-esének felújítására. Neves támogatók álltak a projekt mögé, köztük a Lufthansa Technik, amely a fényezéshez kéthetes hangáridőt ajánlott fel budapesti bázisán. A 25 éve leállított, 45 éves repülőgépet a Budapest Airport Kényszerhelyzeti Készültségének szakemberei mozdították meg és vontatták a Lufthansa Technik hangára elé.

A külső felújítás – az alapozás előtt –a  törzs felületének tisztításával, csiszolásával, szilikonos zsíroldásával kezdődött meg, majd a repülőgép a Luftansa Technik festőhangárába került, ahol a maszkolás után megindulhatott a fényezés. A szakemberek archív rajzok és fotók, valamint eredeti színtervek alapján mérték ki, hogy hol, milyen maszkolásra van szükség a törzsön azért, hogy a Tu-154-esen visszaálljon a MALÉV 1973-as jellegzetes arculata.
A végeredmény csodaszép lett!

(Indóház)

Címlapon: Kiss Gergely fotója // Forrás: Indóház

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére