Veszélyben vannak a vegák és vegánok is
2018.08.09. 12:00
A Fox News összeállítása szerint a vega és vegán táplálkozás divatja olyan ütemben terjed, mint valami vírus. Az USA-ban 2014 és 2017 között 600-szorosára nőtt a számuk; ma nagyjából 7 millióan vannak, akik kizárólag, vagy szinte csak növényi eredetű ételeket fogyasztanak.
A húsételeket elutasító táplálkozásnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van, amelyekről számos fórumon keresztül tájékozódhatunk.
Ugyanakkor az állati eredetű táplálékoknak az emberi étkezésből való kihagyása komoly egészségügyi kockázatokkal is jár, amelyekről a radikális vegán nézeteket propagáló hírforrások nem számolnak be.
Az egyik legjelentősebb ilyen kockázat az, hogy a csak növényi eredetű ételekkel való táplálkozás miatt B12-vitamin-hiány alakulhat ki az emberi szervezetben.
A tudósok szerint ugyanis B12-vitamin-hiány kialakulásának a veszélye fenyegeti mind a vegákat, akik egyáltalán nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert, mind pedig a vegetáriánusokat is, akik csak vörös húsokat, a tenger gyümölcseit vagy baromfit nem fogyasztanak.
Az American Journal of Clinical Nutritionben publikált tanulmány szerint egy kutatás arra a megállapításra jutott, hogy 10 vegánból kilencnek a normál, azaz a minimálisan szükséges szint alatti volt a B12-szintje. A vegetáriánusok esetében pedig három vegetáriánusból kettőnek a normál érték alatti a vitaminszintje.
A tanulmány szerint a gyermekek, a nagyon idősek és egyes krónikus betegségekkel küzdők egészségére nézve különösen veszélyes lehet a vega, illetve vegán táplálkozás.