Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

180 milliárd euró: ennyit költött eddig Európa a terror megfékezésére

888.hu

2018.07.05. 22:00

A világ egyik legismertebb és legelismertebb agytrösztje, a RAND Corporation készítette el azt a tanulmányt, amelyben a szakértõk kiszámolták, hogy 2004 és 2016 között az EU-tagállamok összesen 180 milliárd eurót költöttek a terrorizmus megelõzésére, megfékezésére és minden ezzel összefüggõ kiadásra. Azoknak a libsiknek, akik szerint a terrorizmus és a bevándorlás között nincs összefüggés, szintén van egy rossz hírünk.

A RAND tanulmányát az EU finanszírozta, pontosabban az Európai Unió Parlamentje.

A nyilvánvaló fizikai romboláson és az érzelmi traumán túl negatív hatása van a gazdasági növekedésre is a terrortámadásoknak. Ha figyelembe vesszük az Európában elkövetett terrorcselekmények viszonylag kis számát, akkor a nemzetgazdaságok számára bekövetkező GDP-veszteség mértéke figyelemre méltó"

– írta a RAND kutatója, Marco Hafner.

A szakértő szerint a terrorizmusnak a pszichológiai hatásai is számottevőek, az emberek és a cégek esetében egyaránt, és az ilyen események megváltoztathatják a költekezési szokásokat. Ez jól követhető volt Párizs esetében, ahol a 2015-ös terrortámadások után jelentősen csökkent a turisták száma.

Vannak emberek, akik kevésbé koncentrálnak a jövőjükre és inkább a pillanatnak élnek – írta a kutató. A terrortámadások miatt az emberek többet fogyasztanak és kevesebb pénzt tesznek félre, kevésbé takarékosak és kevésbé hajlamosak befektetni, lekötni a pénzüket. Ennek az a vége, hogy az európai gazdaság veszít.

A RAND szakemberei javaslatokkal is előálltak, többek között azzal, hogy szorosabbra kellene fűzni az együttműködést az EU-tagállamok rendőri erői között. Egyik-másik javaslat mellett azonban kifejtették azt is, hogy az ajánlás elképzelhető, hogy nem egyeztethető össze egy-egy adott ország emberi jogi vagy információvédelmi törvényével.

Az egyik legfontosabb javaslat a terroristák pénzügyi ellehetetlenítése volt, amely például Franciaországban már sikereket hozott.

A legtöbbet a legnagyobb bevándorlóországok költik

A szakemberek egy táblázatban összesítették a terrorizmus költségeit.

Az áldozatokról már többször is szó esett lapunkban, ám pénzügyi szempontból még nem néztük meg ezt a kérdést. A "GDP cost" az az összeg, amennyit az adott ország bukott a terrortámadásokkal. A "per capita" feliratú oszlopban az egy főre eső költségeket láthatjuk.

A 10 legtöbbet bukó ország:

  1. Egyesült Királyság 43,7 milliárd euró,
  2. Franciaország 43 milliárd euró,
  3. Spanyolország 40,79 milliárd euró,
  4. Németország 19,17 milliárd euró,
  5. Görögország 10,3 milliárd euró,
  6. Belgium 7,8 milliárd euró,
  7. Írország 4,3 milliárd euró,
  8. Svédország 2,86 milliárd euró,
  9. Olaszország 2,2 milliárd euró,
  10. Hollandia 1,7 milliárd euró.

Az adatok alapján kiderült, hogy a legtöbb pénzt az Egyesült Királyság bukta el a terrorizmus következtében, összesen 43,7 milliárd eurót. A szigetország már az '50-es, '60-as évektől kezdve egyre több bevándorlót fogadott be, de az utóbbi 20 évben pörgött fel igazán bevándorlás. Franciaország, Spanyolország és Németország szintén befogadó politikát folytatott.

Érdemes árnyalni a képet: az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Görögországban és Írországban nemcsak a muzulmán bevándorlók követtek el terrortámadásokat, hanem egyes szélsőséges vagy szeparatista csoportok is jelentős terrorista tevékenységet fejtettek ki. A 2000-es évek második felétől azonban fokozatosan, ezekben az államokban éppúgy, mint Európa többi részén a muszlim terrorizmus kezdett egyre jobban dominálni.

Mindenesetre Görögország kivételével a top10-ben olyan országok szerepelnek, amelyek nagyszámú muszlim bevándorlót fogadtak be az elmúlt évtizedekben.

Ausztria épphogy lemaradt, ők a 11. helyen szerepelnek a listán, 834 millió eurós veszteséggel.

Lettország, Litvánia, Luxembourg és Szlovénia neve mellett pedig nem szerepel költés.

Az EU-tagállamai összesen 180 milliárd eurót buktak a terrorizmus miatt, ami megközelítőleg 59,2 billió forint. Ez nagyjából Magyarország 2017. évi bevételének háromszorosa.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére