Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Péntektõl lépnek életbe az EU-t is érintõ védõvámok

Sümeghi Lóránt

2018.05.31. 18:01

Washington pénteki hatállyal kiveti a védõvámokat az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumtermékekre - közölte Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter amerikai újságírókkal telefonon.
WASHINGTON, 18:01

Washington pénteki hatállyal kiveti a védővámokat az európai, kanadai és mexikói acél- és alumíniumtermékekre – közölte Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter amerikai újságírókkal telefonon.

A tárcavezető részletekbe ugyan nem bocsátkozott, de azt közölte, hogy az európai uniós, a kanadai és a mexikói portékákra ugyanolyan tarifák lesznek érvényesek, mint a legtöbb más ország importtermékeire.

Mint ismert, Donald Trump amerikai elnök március 23-án – nemzetbiztonsági aggodalmakra hivatkozva – bejelentette, hogy 25 százalékos védővámmal sújtja az acél-, 10 százalékos vámtarifával pedig az alumíniumtermékek behozatalát. A Fehér Ház azonban átmeneti időre mentesítést adott az Európai Uniónak, Kanadának, Mexikónak, Brazíliának és Argentínának abban a reményben, hogy ezekkel az országokkal a végleges mentesítésért cserébe az Egyesült Államoknak kedvező gazdasági megállapodást sikerül kötnie.
 
Kanadával és Mexikóval Washington élénk tárgyalásokat is folytatott az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) amerikai érdekeknek jobban megfelelő átalakításáról.       
 
A tárgyalások nem vezettek eredményre"
 
– fogalmazott az amerikai újságíróknak Wilbur Ross, aki az Európai Unióval folytatott tárgyalások vezetője.
 
A miniszter hozzátette: az Egyesült Államok továbbra is tárgyalni akar kereskedelmi partnereivel. Wilbur Ross csütörtökön a CNBC televíziónak is adott interjút Párizsból.
Abban leszögezte, az Európai Unió vagy bármely más ország válaszlépései valószínűleg nem érintik majd különösebben az amerikai gazdaságot. Hozzátette, a vámtarifák bevezetése szerinte hosszú távon nem befolyásolja majd az érintett országok viszonyát az Egyesült Államokkal.
 
A mexikói gazdasági minisztérium csütörtökön bejelentette: az amerikai vámtarifák bevezetésével "egyenértékű" intézkedéseket hoz, beleértve az amerikai acél- és agrártermékekre kivetendő védővámokat.  
 
A német szövetségi kormány elutasítja a védővámokat

A berlini vezetés szerint az egyoldalú amerikai intézkedések jogsértőek, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozó indoklásuk pedig megalapozatlan.

Washington lépése veszélyes is, mert beindíthatja az eszkaláció spirálját"

- áll a közleményben, amely szerint a német kormány továbbra is kiáll a kereskedelem szabadsága, a piacok nyitottsága és a nemzetközi ügyek többoldalú megállapodásokon alapuló rendezése, a "multilaterális megközelítés" mellett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére