Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ilyen esélyekkel mennek neki a magyar csapatok a nemzetközi kupáknak

Pörge Béla

2018.05.29. 12:00

Az elõzõ évek után nem lehetünk túl bizakodóak, érdekesebb párosításokra viszont van esély.

Még egy forduló hátravan az NB I-ből, de a négy nemzetközi kupaindulóból három már biztos, a negyedik helyre pedig reális esélye két csapatnak van. A Videoton bajnokként a BL-ben, az Újpest kupagyőztesként, az FTC ezüstérmesként az El-ben indul. Az Európa-ligában a bronzérmes indulhat még – ami könnyen lehet, hogy az Újpest lesz, ekkor a negyedik helyezett mehet még a nemzetközi kupaporondra. Ez vagy a Debrecen, vagy a Honvéd lesz, kisebb csodával esetleg a Paks.

Ha a Debrecen minimum ugyanannyi pontot szerez az Újpest ellen idegenben, mint a Honvéd a Vasas ellen otthon, akkor a Loki indul az El-ben. Ha a Honvéd szerez több pontot, akkor ők, ha esetleg mindkét csapat kikap, a Paks pedig nyer Felcsúton, akkor a Paks mehet az El-be.

A magyar csapatok a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is az első körben indulnak. A Videoton kiemelt a BL-ben, az FTC és az Újpest nem kiemelt az El-ben, a Paks és a Honvéd sem lenne az, a Debrecen viszont igen.

A Bajnokok Ligája idén egy négycsapatos előselejtezővel kezdődik, utána jön az első kör. Ebben 32 csapat vesz részt, egy az előselejtezőből, 31 pedig ekkor kezd. Az összes együttes hazája bajnoka.

A 16 kiemelt között ott van a Videoton is, elnézve a többi kiemeltet ez nagyon fontos volt, különben szinte biztosan sikerült volna rögtön a világbajnokság után búcsúznia a magyar csapatnak. Persze így sem biztos, hogy meglesz a második kör.

A Videoton a következő ellenfeleket kaphatja: Skendija (macedón), Olimpija Ljubljana (szlovén), Dudelange (luxemburgi), Nagyszombati Szpartak (felvidéki), Valetta FC (máltai), Vikingur Göta (feröeri), Crusaders (északír), Alaskert (örmény), Szutjeszka Niksics (montenegrói), Suduva Marijampolé (litván), Cork City (ír), Spartaks Jurmala (lett), Valur Reykjavik (izlandi), Flora Tallinn (észt), Torpedo Kutaiszi (grúz), valamint az előselejtező győztese.

A kiemeltek között olyanok vannak még a Vidi mellett, mint a Celtic, a Rosenborg, a Legia Varsó, az APOEL vagy éppen az albán második Kukesi – és ahogy a Fradi példáján tudjuk, az albán második kifejezetten kemény ellenfél...

A sorsolást június 19-én tartják, jó lenne a Nagyszombatot, a Ljubljanát és az ír csapatokat elkerülni, a legkellemesebb ellenfél a korábbi évek tapasztalatai alapján valamelyik balti csapat lenne. Az első meccseket július 10-én és 11-én, a visszavágókat 17-én és 18-án játsszák le.

Az Európa-ligában keményebb lesz a helyzet, hiszen az Újpest és a Ferencváros sem kiemelt, és a maradék magyarok közül is csak a Debrecen lehet az. Nézzük így előbb azokat, akiket a nem kiemelt csapatok (Fradi, Újpest) kaphatnak, tehát az Európa-liga első körének kiemeltjeit:

Köbenhavn (dán), Maribor (szlovén), Maccabi Tel Aviv (izraeli), Partizan Belgrád (szerb), Molde (norvég), Apollon Limasszol (ciprusi), Dinamo Minszk (fehérorosz), Lech Poznan (lengyel), FH (izlandi), Dundalk (ír), Zalgiris (litván), Gabala (azeri), Eszék (horvát), Nordsjaelland (norvég), Vardar (macedón), Trencsén (felvidéki), Pozsonyi Slovan (felvidéki), Beitar Jeruzsélem (izraeli), Anorthosis Famagusta (ciprusi), Dinamo Tbilisi (grúz), Vitorul Konstanca (román), Gornik Zabrze (lengyel), AIK (svéd), Nomme Kalju (észt), Häcken (svéd), Kesla (azeri), Netcsi Baku (azeri), Slavia Szófia, Levszki Szófia, CSZKA Szófia (bolgárok), Ventspils (lett), Radnicski Nis (szerb), Szabadkai Szpartak (vajdasági), Shaktor Soligorszk (fehérorosz), Rangers (skót), Hibernian (skót), Kairat Almaty, Irtis Pavlodar, Tobol (kazahok), Fola Esch (luxemburgi), Sarpsborg (norvég), Rabotnicki (macedón), FK Sarajevo (bosnyák), Domzale (szlovén), Mladost Podgorica (montenegrói) és Zeljeznicar (bosnyák).

47. csapatként vagy a Debrecen lesz kiemelt, vagy a szlovén kupagyőztes.

A Fradi számára a Zeljeznicar mindenképpen rossz emlék lehet, emlékezetes, hogy ellenük mindenki a zöldek továbbjutását várta, aztán abból is mi lett. Az Újpest örülhet, hogy a Vaduz a legerősebb nem kiemelt, így a mumust (liechtensteini csapatot...) elkerülték.

Komolyra fordítva a szót: az első hatként említett csapat ellen fikarcnyi esélyt sem adnék egyik magyar indulónak sem, rajtuk kívül a Lech Poznant, a Gabalát, az Eszéket, a Nordsjaellandot, a Domzalét és a két skót csapatot mindenképpen el kéne kerülni, ellenük sem lenne sok esély, de nagyon kellemetlen ellenfél lenne bármelyik kazah vagy azeri klub is.

A maradék együttesek közül a legtöbb nagyon erős lenne mind az Újpest, mind a Fradi (és a Honvéd vagy esetlegesen Paks) számára, de mondjuk valamelyik balti, bolgár vagy felvidéki csapat verhető lenne. Ínyencség lenne egy Gornik Zabrze–Újpest párosítás a két csapat szurkolóinak barátsága miatt, arról nem is beszélve, hogy egy Slovan–Fradi vagy akár Slovan–Újpest milyen pikáns lenne. Vélhetően ebben az esetben akár a fradisták az Újpestnek, akár az újpestiek a Fradinak szurkolnának – én legalábbis biztosan, és tőlem ez nagy szó! A Partizan elleni párharcok is feszültek és hangulatosak lennének, de azt inkább nem kívánom egyik fővárosi csapatnak sem, a továbbjutásra kicsi lenne az esély.

Amennyiben a Debrecen kivívja a nemzetközi kupaindulás jogát, jó esélyekkel vághatna neki az első körnek, a nem kiemelt csapatok még nekem, az El lelkes követőjének is zömmel ismeretlenek. A Vaduzt már említettem, a rossz emlékek miatt talán jó lenne elkerülni, a Dunaszerdahely mindenképpen érdekes ellenfél lenne, a többiekről sokat nem tudok, a briteket el kellene kerülni. Illetve a Progres Niederkorn nevű luxemburgi csapatot említeném még meg, amely tavaly a Rangerst verte ki. Poén lenne ugyanez a párosítás idén is.

Az Európa-liga első körének sorsolását június 19-én tartják, az első meccsek még a vébé alatt, július 12-én lesznek, a visszavágók egy héttel később.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére