Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem lesz könnyû napja Zuckerbergnek

Bokor Gábor

2018.05.22. 12:23

A Facebook alapítója bár nagyon nem akart Brüsszelbe utazni, mégis kénytelen az Európai Parlament képviselõinek kérdéseire válaszolni. Zuckerberg azonban elintézte, hogy zárt ajtók mögött legyen a kérdezz-felelek, ami hatalmas felháborodást keltett.

Mark Zuckerberg a mai nap folyamán fog az Európai Parlament bizottságai előtt beszélni. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Facebook-alapító nagyon el akarta kerülni a meghallgatást, ugyanis részletesen számot kell majd adnia arról, hogyan adhatták ki a felhasználók legprivátabb adatait – azok bármiféle beleegyezése nélkül – az azóta megszűnt Cambridge Analyticának.

A brit-amerikai kutatóvállalat több tízmillió Facebook-felhasználó adatainak feldolgozásával igyekezett képet alkotni a célba vett amerikai választók politikai beállítottságáról, és ennek alapján a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban személyre szabott üzenetekkel próbálták a tudtukon kívül befolyásolni őket.

Zuckerberg mindenképp ki akart bújni a meghallgatás alól, azzal hárított sokáig, hogy a cég egyik alelnökét, Joel D. Kaplant küldené maga helyett. Azonban terve nem járt sikerrel, Antonio Tajani, az EP elnöke a múlt héten közölte,

Mark Zuckerberg elfogadta a meghívást és hamarosan találkozni fog az Európai Parlament több vezetőjével, hogy magyarázatot adjon a cég körül nemrégiben kirobbant botrányra."

Tajani már akkor belengette, hogy pár héten belül Brüsszelbe látogat majd a Facebook-vezér, a Politico brüsszeli portál információi szerint a meghallgatás kedden lesz.

Az Európai Parlament elnöke közölte, Zuckerberg találkozni fog a parlament frakcióinak a vezetőivel, valamint az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának elnökével és illetékes jelentéstevőjével. Arra számítanak, hogy a közösségi oldal vezetője elnézést kér majd az európai felhasználóktól, hogy nem tudták megakadályozni a privát adatokkal való visszaélést.

A Facebook többet tud rólad, mint gondolnád

 

Az adatlopási botrány után kiderült az is, milyen módszerekkel tudta meg a liberális közösségi portál, hogy egyes felhasználók konzervatívok vagy liberálisok.

Korábban kiszivárogtak olyan információk is, hogy a közösségi oldal vezetője csak úgy hajlandó beszélni, ha az ülést zárt ajtók mögött fogják tartani, amibe az unió politikusai bele is mentek. Miután ez kiderült, akkora botrány lett belőle, hogy Antonio Tajani hétfőn bejelentette, hogy Zuckerberg megbeszélése bár zárt lesz, de azt streamen, azaz online élő közvetítésen lehet majd követni.

Örömmel jelenthetem be, hogy Zuckerberg úr beleegyezett abba, hogy a meghallgatását közvetítsük az interneten"

– írta Tajani a Twitter-oldalán.

Nem ismeretlen terep
 

A múlt hónapban az Egyesült Államok Kongresszusában volt pár kellemetlen pillanata Zuckerbergnek, amikor is vezető politikusoknál volt raporton. A meghallgatás több mint tíz órán át tartott.

Akkor a Facebook első embere azzal magyarázta az utóbbi hetek botrányait, hogy ők nem manipulálnak soha semmit, a magyar parlamenti választások előtt is csak a hamis profilokat távolították el.

Erre Ted Cruz texasi szenátor úgy reagált, hogy az igazán fontos kérdés az, hogy a közösségi portál politikailag miért elfogult, valamint a számukra nem tetsző híreket miért korlátozzák gyűlöletbeszédre hivatkozva.

Cruz azt vágta Zuckerberg fejéhez, nem érti, hogyan lehet az, hogy a demokratapárti liberális Zuckerberg azt állítja, a Facebook politikailag semleges, hiszen nyilvánvalóan nem az, ugyanis rendszeresen cenzúrázza a jobboldali sajtó (köztük a 888) híreit.

A texasi szenátor szerint 2016-ban a Facebook rendszeresen kihagyta a jobboldali híreket a "trending news", azaz a nagy olvasottsággal rendelkező és aktuális témákat felvonultató menüjében.

Zuckerberg többször is megígérte, hogy változtatni fognak a korábbi stratégiáikon, azonban elmondása szerint hosszú időbe telik, míg kijavítják a hibákat.

A Cambridge Analytica adatlopási botrányában 2,7 millió európai felhasználónak az adataival éltek vissza.

A Facebook vezetőjének az európai turnéja nem ér véget kedden, a portál úgy tudja, hogy Mark Zuckerberg két napra Franciaországba utazik, hogy ott tartson előadásokat, valamint tárgyaljon Emmanuel Macron francia elnökkel.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére