Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Kongóban terjedõ ebolajárvány miatt nemzetközi egészségügyi vészhelyzet kihirdetését fontolgatja a WHO

Vincze Viktor Attila

2018.05.18. 08:01

A hírek szerint már fönnáll annak a veszélye, hogy a nagyvárosokra is átterjedhet az ebolajárvány Kongóban.
KINSHASA, 8:01

A hírek szerint már fönnáll annak a veszélye, hogy a nagyvárosokra is átterjedhet az ebolajárvány Kongóban. Ha igazolást nyer az ebolavírusos megbetegedések terjedése, akkor a WHO akár az egész országra kiterjedő egészségügyi karantén elrendelése mellett is dönthet.

A hírek szerint a napokban a kongói nagyváros, Mbandaka egyik lakóházában is egyértelműen és bizonyíthatóan az ebola okozta vírusfertőzés miatt halt meg egy ember. 

Az ENSZ egészségügyi szervezete tanácskozást hívott össze miután kiderült, hogy a Kongóban terjedő ebolajárvány elért egy egymillió lakosú nagyvárost is.

Ha a Mbandaka városában meghalt ember a környezetét is megfertőzhette, akkor annak nagyon súlyos következményei lehetnek, mivel a település közvetlen vasúti és közúti összeköttetésben van Kongó tízmillió lakosú fővárosával Kinshasával. 

A helyi sajtó szerint nehezíti az ebolajárvány megfékezését, hogy a hatékonynak minősített  és csak Kanadában gyártott ebolaellenes vakcina, az rVSV-ZEBOV jelenleg csak a fővárosban elérhető és csupán néhány ezres számban, ami valószínűleg így marad még hosszú ideig, mivel ezt a vakcinát mínusz 80 fokos hőmérsékleten lehet csak tárolni. 

Az ismert fertőzöttek száma jelenleg 44 fő, akik közül 22-en már meghaltak. A vérzéssel járó ebolavírus halálozási aránya csaknem 90 százalékos, továbbá a betegség nagyon gyors lefolyású.

Hatékony oltóanyagokat juttattak el Kongóba, de csak kis mennyiségben

Az Egészségügyi Világszervezet olyan oltóanyagokat juttatott el az ebolavírussal érintett kongói területre, amelyek hatékonynak tűntek a korábbi járványoknál, ezekkel a betegek környezetében élőket és az egészségügyi dolgozókat kell kezelni – erről a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa beszél a köztévé hírműsorában.

Szlávik Jánost arról kérdezték, hogy vészhelyzeti bizottságot hívott össze péntekre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjedő ebola nemzetközi kockázatainak megvitatására.

A szakorvos elmondta, hogy ez már a kilencedik ebolajárvány az afrikai országban 1976 óta, ezért a helyi hatóságok megtanulták a kezelését, viszont az aggasztó, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien betegedtek meg. Meg kell figyelni és karanténba kell helyezni a betegeket a járvány megfékezéséhez. 

Szlávik János elmondta azt is: csak azok az emberek fertőznek, akiken már megjelentek a betegség tünetei, őket kell elkülöníteni, de ezt egy kis faluban nagyon nehéz megvalósítani.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére