Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Már az Európai Parlament nõjogi bizottságának is problémája van Magyarországgal

Horváth József György

2018.05.15. 15:40

Nem áll meg a Sargentini-féle dilivonat.

Több okból is komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága (FEMM), amely kedden szavazta meg a véleményét a témáról.

A 18:5 arányban jóváhagyott dokumentumban sajnálatosnak nevezték a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos szakpolitikák "újraértelmezését és leszűkítését a családpolitikára", illetve azt, hogy Magyarországon nagyon alacsony a nők aránya a politikai döntéshozói pozíciókban. Aláhúzták: "a magyar parlamenti képviselőknek csupán mintegy 10 százaléka volt eddig nő, ami a legalacsonyabb arány az EU-ban, az Orbán-kormányban pedig eddig nem volt női miniszter".

Álljunk csak meg egy szóra. Milyen ostobaságot is állít az EP-bizottság? Milyen fake newst hord itt össze ez a szánalmas bagázs? Kb. ennyire felkészültek az uniós bürokraták. Az elkerülte ugyanis a figyelmüket, hogy 2011. december 23-tól 2014. június 6-ig a nemzeti fejlesztési miniszter tisztségét Németh Lászlóné töltötte be. Azt természetesen kifelejtették a jelentésből, hogy az újonnan alakuló kormányban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszteri pozíciót Bártfai-Mager Andrea kapja.

Szánalom a köbön

A bizottság állásfoglalásában emlékeztetnek rá, hogy Magyarország európai összehasonlításban az utolsó előtti helyen áll a "mértékadó" Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének egyenlőségi indexén. Tehát a mélyen tisztelt képviselők egy árnyékszervezet hasraütésszerűen megkomponált indexére hivatkozva mond ítéletet Magyarországról. Hiteles...

A képviselők rámutattak, hogy a női egyenjogúság az európai alapértékek kulcsfontosságú részét képezi, és sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy "Magyarország ezektől folyamatosan távolodik, és ezáltal egyre inkább elszigetelődik".

Ellentmondások

A képviselők aggodalmukat fejezték ki azon "retorika és szimbolika miatt, amely a nőket anyai szerepükre redukálja, és csak e szerepükben ad nekik tiszteletet". Mindezek után üdvözölték, hogy 2010 óta jelentősen nőtt Magyarországon a nők foglalkoztatási aránya, és elismerték a roma nők oktatásának és foglalkoztatásának elősegítésének céljából indított programokat, illetve a szociális, társadalmi befogadási, családpolitikai, egészségpolitikai és oktatáspolitikai intézkedéseket, amelyek többek között a romákat célozzák meg.

A szakbizottságban március végén vitáztak a kérdésről, amely azért volt napirenden, mert az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) készülő magyar különjelentéséhez többek között a FEMM is csatolja véleményét. A várhatóan júniusban szavazásra bocsátandó jelentés ősszel kerül az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti a hetes cikke szerinti eljárás megindítását a jogállamisági elvek megsértése miatt. A LIBE jelentéstervezetéhez az EP alkotmányügyi, kulturális és oktatási, költségvetés-ellenőrzési és nőjogi szakbizottsága is megküldi a véleményét. A hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós értékek súlyos és módszeres megsértése esetén – végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagállam egyhangú támogatására van szükség, amit elemzők szinte kizártnak tartanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére