Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A moldovai elnök megígérte, nem egyesülnek Romániával

Bokor Gábor

2018.04.04. 15:40

Igor Dodon kijelentette, nem rühelli a románokat, azonban hallani sem akar arról, hogy egyesüljön a két ország.
KISINYOV, 15:40

Igor Dodon kijelentette, nem rühelli a románokat, azonban hallani sem akar arról, hogy egyesüljön a két ország.

A Moldovai Köztársaság elnöke helyretette azokat a román politikusokat, akik úgy gondolják, hogy a két országnak egyesülnie kellene. Igor Dodon kifejtette, hogy meg kell húzni a toleranciahatárt.

Nem utálom Romániát, sosem voltam románellenes, azonban van egy határ és kereken visszautasítok bármiféle unionista megmozdulást"

– mondta az elnök.

Igor Dodon úgy fogalmazott, már csak azért is alaptalanok azok a vádak, miszerint ő románellenes, mert különböző időszakokban közös történelme van a két országnak és ő ezt elfogadja.

Tetszik, nem tetszik, ez a helyzet. 1359-től 1812-ig Moldova nagyon nagy ország volt. 1812 után, amikor Romániát létrehozták, az Orosz Birodalom részét képező Besszarábia is elismerte e folyamatot. Voltak tragikusabb és jobb pillanatok. De a románok a mi barátaink. Nem lehetünk románellenesek, és nem is akarunk azok lenni. Viszont határozottan unióellenesek vagyunk. Ez a Moldovai Köztársaság állampolgárai elsöprő többségének hozzáállása"

– fogalmazott a Dodon.

A politikus bejelentette, jelezni fogja az ENSZ és az Európai Tanács felé, hogy a román vezetők már egyesülni akarnak velük.

Amit ők csinálnak, az nem oké. Teljes mértékben nyitott az együttműködésre. Ha a román vezetők valamilyen okból kifolyólag úgy gondolják, mindez nem időszerű, az ő dolguk. Lelkük rajta"

– közölte.

Az utóbbi években a román vezetők miatt komoly feszültség alakult ki a két ország között. Annak ellenére, hogy a moldovai politikai elitet kifejezetten zavarta, hogy az utóbbi években Románia stratégiai célként kezeli Moldova európai integrációját. Kisinyov folyamatosan kérte Bukarestet, hogy ne avatkozzon bele a moldovai belpolitikába, azonban nem hallgatták meg őket, ugyanis a románok főszerepet akarnak játszani abban, hogy a kelet-európai Brüsszel felé lépkedjen.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk ennek a legfőbb szorgalmazója Traian Basescu korábbi román elnök volt, aki a moldovai választási kampányban, november 3-án feleségével együtt Kisinyovban letette a moldovai állampolgársági esküt. Ezzel a Dodon ellenjelöltjének, a Moldova Bukaresthez és az Európai Unióhoz való közeledését szorgalmazó Maria Sandu választási esélyeit próbálta növelni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére