Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egyszerûbben juthatnak pénzhez a magyar családok

Tóth Dalma

2018.03.15. 17:38

Még több család számára lesz elérhetõ a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), valamint az eddigieknél egyszerûbben és gyorsabban lehet majd hozzájutni.

A nyilatkozati elv bevezetése után csak néhány dokumentumot kell majd benyújtania a családoknak – közölte Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Ez azt jelenti, hogy a csok banki igénylésénél elég lehet a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, valamint egy nyilatkozat az egyéb körülményeikről.

Ha valaki az otthonát szeretné bővíteni, és belekezdett már a munkálatokba, az is igényelhet csokot. A támogatás összegéig minden költséget fedez a családi otthonteremtési kedvezmény. 

A külföldről hazatérő családok is igényelhetik a csokot. Ehhez a külföldi tb-jogviszony igazolására van szükség, és vállalni kell, hogy egyikük 180 napon belül magyar tb-jogviszonyt létesít.

Március 15-étől a bankoknak gyorsabban, 30 napon belül kell dönteniük a lakásvásárlási ügyekben, az építkezésieknél pedig 60 nap a határidő. Változás az is, hogy a csok iránti igény benyújtására két hónappal több idejük, azaz fél évük van a családoknak. A banki szempontból hitelképtelen fiatalok számára jelent változást, hogy a csok igényléséhez adóstársnak bevonhatják szüleiket vagy közeli hozzátartozóikat. A csokhoz kapcsolódó kedvezményes hitel igénybevételének pedig nincs időbeli korlátja.

Eddig csak az új lakást szerző családok igényelhették csokot, de a változtatásoknak köszönhetően már akkor is kérvényezheti valaki a támogatást, ha már van ingatlantulajdona.

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása is. Eszerint mindenki, aki építkezik és 27 százalékos áfás számlát nyújt be, kérheti – 5 millió forintig – az adóvisszatérítést. Az áfa-visszatérítési lehetőséget kiterjesztik a nyugdíjasokra és a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkre is. 

Azok a családok, amelyek korábban már vettek fel lakáscélú támogatást, több támogatást kaphatnak, ha újabb három gyermeket vállalnak. Ez azt jelenti, hogy az új támogatásból már nem kell levonni a már meglévő gyerekek után kapott "szocpolt".

A csokot eddig 68 ezer család tudta már igénybe venni 189 milliárd forint összegben.

A támogatási keret felülről nyitott, és az államtitkár ígérete szerint minden család számára elérhető lesz a jövőben is – írja az MTI.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére