Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sorosék csak keresztülnyomták az albán nyelvtörvényt

Bokor Gábor

2018.03.14. 23:30

A macedón parlament szerdán fogadta el az albán nyelvet is hivatalossá tevõ új törvényt. Az ülés nem múlt el balhé nélkül, ugyanis az egyik ellenzéki képviselõ megpróbálta megakadályozni, hogy a házelnök szóhoz jusson.
SZKOPJE, 23:30

A macedón parlament szerdán fogadta el az albán nyelvet is hivatalossá tevő új törvényt. Az ülés nem múlt el balhé nélkül, ugyanis az egyik ellenzéki képviselő megpróbálta megakadályozni, hogy a házelnök szóhoz jusson.

A Vesti.mk macedón hírportál szerdai beszámolója szerint a 120 tagú törvényhozás 64 képviselője szavazott igennel az új nyelvtörvényre. A macedón parlament január közepén fogadta el az albán nyelvet is hivatalossá tevő törvényt, ám azt Gjorge Ivanov államfő nem írta alá, és visszaküldte a törvényhozásnak.

Ezután az ellenzék rekordmennyiségű, mintegy 36 ezer (!) módosító indítványt nyújtott be.

A parlamenti képviselők anélkül, hogy megvitatták volna a jogszabályt módosító indítványokat, megszavazták azt, és az alkotmány értelmében az államfőnek ezúttal kötelessége aláírni a törvényt.

Az új nyelvtörvény szerint egyébként az albán nyelv az ország azon részein is hivatalos használatba kerülne a különböző állami szerveknél, ahol az albán kisebbség aránya nem éri el a lakosság egyötödét"

– írja az MTI.

A korábbi jogszabály 2001-ben jött létre, miután fegyveres konfliktus alakult ki az albán lázadók és a kormányzati erők között. Ennek értelmében mindazokon a helyeken, ahol az albán kisebbség tagjainak a száma meghaladja az összlakosság 20 százalékát, hivatalos nyelvként használható az albán.

A 2,1 milliós Macedónia lakosságának mintegy egyharmada albán nemzetiségű.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerint a jogszabály szövege alkotmányellenes és diszkriminatív a macedón nyelvvel szemben.

A párt korábbi elnöke, Nikola Gruevszki még Talat Xhaferi házelnökhöz is odament, és kihúzta képviselői kártyáját a parlamenti rendszerből, hogy az elnök ne tudjon felszólalni. Ekkor a házelnök szünetet rendelt el.

A parlament előtt több ezres tüntetés is lett a nyelvtörvény ellen tiltakozva. Macedónia azóta, hogy a miniszterelnök Soros György egyik embere több olyan intézkedést is hozott, amit könnyen lehet úgy értelmezni, hogy a balkáni ország feladja a saját identitását.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére