Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Folytatódik a harc Brüsszel és Varsó között

Bokor Gábor

2018.03.08. 18:58

A Brüsszel által üldözött lengyel igazságügyi reformot magyarázó úgynevezett fehér könyvben az áll, hogy az uniós alapszerzõdés 7-es cikke szerinti eljárás Lengyelország ellen alaptalan, folytatása veszélyes precedenst jelenthet az Európai Unió tagállamai szempontjából. A könyv csütörtökön jelent meg, a bemutatót Varsóban tartották.
VARSÓ, 18:58

A Brüsszel által üldözött lengyel igazságügyi reformot magyarázó úgynevezett fehér könyvben az áll, hogy az uniós alapszerződés 7-es cikke szerinti eljárás Lengyelország ellen alaptalan, folytatása veszélyes precedenst jelenthet az Európai Unió tagállamai szempontjából. A könyv csütörtökön jelent meg, a bemutatót Varsóban tartották.

Közel százoldalas dokumentumot adott át Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Brüsszelben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének. Brüsszel és Varsó között azóta van komoly vita és feszültség, hogy az unió megindította a hetes cikkely szerinti eljárást.

Ahogyan arról korábban írtunk, a hetes cikk olyan, többlépcsős eljárást tesz lehetővé, mely végső esetben akár az érintett állam szavazati jogának felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi tagország egyhangú támogatására van szükség. Ha a döntés végrehajtásra kerül, akkor ennél jobban is megszívathatják a lengyeleket, ugyanis az alapszerződés a szavazati jog elvételét csak példaként említi. Akár az uniós forrásokat is megvonhatják tőlük.

A felek csütörtökön kezdtek el tárgyalni a belga fővárosban. A lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétették a fehér könyv kivonatát.

Lengyelországban alacsony az igazságügy iránti bizalom, a bírósági eljárások nem eléggé hatékonyak, az igazságszolgáltatás soha nem számolt el kommunista múltjával, miközben a totalitarizmussal való szembenézés az egyik legfontosabb európai érték"

– áll a kivonatban.

A lengyel vezetés szerint az országban jelenleg nincsenek egyensúlyban a hatalmi ágak. A bírák jelenleg is széles körű mentelmi jogot élveznek, függetlenségük európai viszonylatban is erős.

A reform célja a bírói függetlenség biztosítása, megerősítése, de egyúttal a szükséges egyensúly megteremtése.

A szerzők szerint a bírósági reformot más tagállamokban érvényben lévő megoldások alapján dolgozták ki. Az Európai Bíróság azon kifogására reagálva, miszerint az igazságügyi reform önkényesen válogat más országokban érvényes jogrendszerek elemeiből, a dokumentum hangsúlyozza, hogy az EB maga is csak a lengyel reform egyes elemeire összpontosít, mellőzve a bírói függetlenséget biztosító megoldásokat. Utóbbiakat a fehér könyvben részletesebben ismertetik.

Az EU-n belül különféle jogrendszerek léteznek, és minden tagállamnak joga van saját hagyományainak, értékeinek megfelelően megszervezni igazságügyét"

– írja a dokumentum, mely tartalmazza azt is, hogy az uniós eljárás ráadásul Európa-ellenes hangulatot gerjeszthet. 

A lengyel kormány alaptalannak nevezi a 7-es cikk alkalmazását a bírósági reform kapcsán.

Varsó most azt kéri Brüsszeltől, hogy érvelését részletesen elemezzék, és kinyilvánítja készségét a további párbeszédre.

Az Európai Bizottság december közepén jelentette be, hogy kezdeményezi Lengyelországgal szemben az európai uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás megindítását, többek között az igazságügyi reform miatt.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére