Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Putyin egyedülállóan új és hatékony fegyverrendszerek kifejlesztését jelentette be

Vincze Viktor Attila

2018.03.01. 13:33

A rakétaelhárító rendszerek által szinte felderíthetetlen és gyakorlatilag elfoghatatlan, manõverezésre képes, minden eddigi eszköznél gyorsabb (Mach 10-es, 20-as) sebességû, új hiperszonikus orosz rakétafegyverrendszerek kifejlesztésérõl számolt be csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök az évértékelõ beszédében. Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország négy éven belül a világ vezetõ gazdaságainak egyike lesz majd.
MOSZKVA, 13:33

Az egyedülálló fegyverrendszerek kifejlesztését az orosz vezető azzal indokolta, hogy az Egyesült Államok többszöri figyelmeztetés ellenére kilépett a Moszkva által a hadászati paritás alapjának tekintett, 1972-ben megkötött rakétavédelmi (ABM) szerződésből.

Velünk senki sem akart tárgyalni, ránk senki sem hallgatott"

– mondta az orosz elnök.

Putyin a beszédében arra is utalt, hogy az amerikai politikusok és katonai vezetők az utóbbi időben a taktukai atomfegyver-arzenáljuk bővítését szorgalmazták.

Oroszország kész arra, hogy a fegyvereit – beleértve a nukleárisokat is – használja, ha megtámadják"

– közölte az orosz elnök.

Putyin elnök két új hiperszonikus, tehát a hangsebesség többszörösével repülő rakéta technológiájú fegyver kifejlesztését jelentette be.

Az egyik új fegyver az Avangardnak elnevezett (élcsapat) siklórepülő rakéta és robbanófej. A siklórepülő elérheti a Mach 20-as sebességét, ami azt jelenti olyan nagy mozgási sebességgel rendelkezik, amely védelmet nyújt minden jelenlegi rakétaelhárító fegyverrel szemben – tette hozzá Putyin.

Olyan, mintha egy tűzgolyót vezetnének a célra"

– mondta a politikus, aki azt is hozzátette, hogy a fegyver teljes titoktartás mellett került kifejlesztésre, ezért nincsenek is róla képek, de a fegyver működik, sőt már rendszerbe is állították.

A másik fegyver pedig a Kinzhal (tőr) nevű hiperszonikus rakéta, amely nukleáris robbanófejjel is felszerelhető. Putyin beszámolója szerint ez a rendszer is bevetésre kész, mivel már sikeresen befejeződött a fegyverrendszer tesztelése, és Dél-Oroszországban már telepítették is egy bázisra. Ezt a rakétát egy repülőgépből indítják el, és képes elérni a Mach 10 sebességét, miközben manővereket végrehajtva képes elkerülni a rakétavédelmi rendszereket.  

A Putyin elnök által most bejelentett új orosz hiperszonikus fegyverek – amennyiben valóban készek a bevetésre és olyan technikai paraméterekkel, mint amit állítanak róluk – alapján elmondható, hogy Oroszország a hiperszonikus fegyverek terén jelentős technológiai előnnyel bír a vetélytársaihoz (az USA és Kína) képest. A jelenleg világszerte rendszerbe állított hiperszonikus fegyverek maximum a hangsebesség 4-8-szoros tartományában működnek, ami jóval elmard a most bejelentett sebességektől.

Az orosz elnök a teljesen új hiperszonikus fegyverrendszerek bemutatása mellett szólt még a közelmúltban már teljesen vagy részben ismertté vált egyéb katonai fejlesztésekről is. Putyin így megemlítette egy nagy sebességű, nukleáris robbanótöltet hordozására alkalmas víz alatti drón kifejlesztését, illetve a Szarmat típusú új, több robbanótöltet szállítására alkalmas ballisztikus nehézrakéta hadrendbe állításának megkezdését is. Az orosz vezető ezek mellett sikerekről számolt be a lézerfegyverek kifejlesztése terén is.

Putyin azt állította, hogy az új fegyverrendszerek nem sértik a meglévő fegyverzetkorlátozási egyezményeket, és az új eszközök jellemzőit Moszkva a szerződések értelmében meg fogja osztani a Nyugattal.  

Az orosz vezető reményét fejezte ki, hogy az elhangzottak bebizonyították: a rakétavédelmi rendszerek stratégiailag semmit sem érnek, pénzügyi szempontból pedig pazarlóak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Oroszország senkit sem fenyeget, és katonai erejének növekedése a béke garanciája. Kijelentette, hogy Oroszország az ellene és a szövetségesei ellen indított nukleáris támadásra haladéktalanul válaszolni fog, "efelől senkinek ne legyen semmilyen kételye".

Oroszország a világ 5 vezető gazdaságának egyike lesz négy éve múlva

Putyin az önmaga által vízválasztó jellegűnek jellemzett beszédében azt ígérte, hogy a következő elnöki mandátum végére Oroszország egyike lesz a világ öt vezető gazdaságának. Szavai szerint a szegénység szintje hat év alatt a jelenlegi felére csökken, az egy főre eső hazai össztermék (GDP) másfélszeresére nő, a szabadságot pedig minden tekintetben kiterjesztik Oroszországban.

Az előrehaladás, a dinamikus fejlődés érdekében minden szférába ki kell terjesztenünk a szabadságot és meg kell erősítenünk a demokratikus intézményeket, a helyi kormányzatokat, a civil társadalom struktúráit, a bíróságokat"

– mondta az orosz elnök, majd pedig az elmaradást nyilvánította Oroszország fő ellenségének. Hangsúlyozta, hogy az ország stabil makrogazdasági helyzete lehetővé teszi számára az áttörést a gazdasági növekedés és az életszínvonal emelkedése felé az önálló fejlődés útján. Szavai szerint az elmaradottság a szuverenitás elvesztéséhez vezethet.

Az elnök célszámokat nevezett meg, amelyek a Kreml előzetes bejelentése szerint a kidolgozandó kormányzati programok alapjául szolgálnak majd. Egyebek között kijelentette, hogy a nagy sebességű internetet a gazdaság digitalizálásának érdekében 2024-re országszerte hozzáférhetővé kell tenni, a munka termelékenységének pedig évi legkevesebb 5 százalékkal kell növekednie, hogy Oroszország egy évtized alatt elérje a világ vezető gazdaságainak színvonalát.

Azt hangoztatta, hogy Oroszországnak a világ egyik adatfeldolgozó és -tároló központjává kell válnia. Putyin szerint az online oktatás és gyógyítás hozzáférhetősége mellett lehetővé kell tenni, hogy az emberek a digitális térben tudományos és önkéntes csoportokat, projektcsoportokat, cégeket hozzanak létre.

Egy olyan hatalmas területű országnak, mint amilyen Oroszország, a tehetség, a szakértelem és az elképzelések effajta egyesítése az áttörés kolosszális erőforrása lehet"

– mondta Putyin, aki arról is szólt, hogy a következő évtized végére Oroszországnak az országok azon klubjához kell tartoznia, amelyben a várható élettartam meghaladja a 80 évet. Ez a mutató tavaly 73 év volt.

Az orosz Központi Választási Bizottság közölte, hogy Putyin 1 óra 55 percig tartó, az állami televíziók által élőben közvetített beszédét nem tekinti választási agitációnak. Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére