Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Örök idõkre megoldódhat a meddõség?

Forisek Ádám

2018.02.09. 23:45

Elõször növesztettek laboratóriumban emberi petesejtet petefészekszövetbõl, a legkorábbi fázistól egészen a teljes érésig. A kutatás óriási lehetõségekkel kecsegtet nemcsak a meddõség, de a rák elleni küzdelemben is.

A Molecular Human Reproduction szaklap pénteken írt arról, hogy brit és amerikai tudósok először növesztettek emberi testen kívül petesejtet a legkorábbi fázistól egészen a teljes érésig. Korábban csak egerek petesejtjeivel végeztek hasonló kísérleteket, ezekben az esetekben sikerült is élő utódokat létrehozniuk a kutatóknak.

Az eredmények segítségével a jövőben a meddőség új gyógymódjait, valamint regeneratív, vagyis saját őssejtet felhasználó terápiákat fejleszthetnek ki. A kutatással továbbá akár azokat a nőket is meg lehet segíteni, akik például kemoterápia következtében meddővé váltak.

Szélesedhet a rendelkezésre álló termékenységi kezelések skálája azzal, ha képesek vagyunk érett emberi petesejtet növeszteni”

– mondta el Evelyn Telfer, a kutatás egyik vezetője, hozzátéve, hogy most a petesejt fejlődését elősegítő feltételeket tanulmányozzák.

Független szakértők azonban hangsúlyozták, hogy a fenti elképzelések csak akkor realizálódhatnak, ha javítják az eljárás biztonságát. Ezen felül pedig a kísérletnek el kell jutnia abba a fázisba, hogy spermiummal megtermékenyítsék a petesejteket, és egészséges embrió fejlődjön belőle.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére