Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel a következõ hetekben aggódhat a kormányalakítás miatt

Tóth Dalma

2018.01.23. 15:38

Várhatóan két héten keresztül tartanak majd a koalíciós tárgyalások a CSU, CDU és SPD között. A pártok még mindig több dologban nem értenek egyet. A tét a nagykoalíció.
BERLIN, 15:38

Várhatóan két héten keresztül tartanak majd a koalíciós tárgyalások a CSU, CDU és SPD között. A pártok még mindig több dologban nem értenek egyet. A tét a nagykoalíció.

A szociáldemokraták rendkívüli kongresszusa vasárnap döntött arról, hogy hajlandóak megkezdeni a hivatalos koalíciós tárgyalásokat a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével.

A SPD-n belül 362-en a tárgylás megkezdése mellett, 279-en ellene szavaztak, 1 küldött pedig tartózkodott. Ez azt jelenti, hogy a párton belül nagy a széthúzás, hiszen a küldötteknek csak az 56 százaléka szeretne nagykoalíciót.

Az SPD-nek el kell érnie valamit a tárgyalásokon, mert utána a párttagok, azaz 440 000 ember fog szavazni arról, hogy legyen-e koalíció. A pártok kedden kezdik meg a tárgyalásokat, aminek várhatóan két hét múlva lesz eredménye.

A nagykoalíció megújításáról folytatott előzetes egyeztetések végeredménye egy 28 oldalas dokumentum lett, amiben összefoglalták, hogy miben értenek egyet a pártok. Ám ameddig több CDU-s képviselő is meghatározónak tartja a dokumentumban foglaltakat és ragaszkodnak hozzájuk, addig a szociáldemokraták csak irányadónak tekintik az abban leírtakat, de több mindenen változtatnának. Merkel az SPD vasárnapi döntését követően azt nyilatkozta, hogy a 28 oldalas dokumentum keretet ad a tárgyalásoknak. Az, hogy kinek az akarata fog érvényesülni a kérdést illetően, a következő két hétben kiderül. Azonban az irat nem tartalmaz három olyan kényes témát, amelyek az SPD számára kiemelkedő jelentőségűek.

A 28 oldalas iromány nem rendelkezik például a határozott idejű munkaszerződésekről. Az SPD el szeretné törölni a határozott, rövid időszakra szóló munkaszerződéseket. Ez 2,8 millió embert érintene az országban és leginkább a 30 év alatti állampolgárokat, mert a cégek főleg nekik ajánlanak fel ilyen szerződéseket. A CDU és a CSU egyelőre nem foglalt állást a kérdést illetően.

Az SPD megszüntetné a kétszintű német egészségügyi rendszert is. Németországban 9 millióan rendelkeznek magán-egészségbiztosítással, amíg 72 millió embernek van állami egészségügyi biztosítása. A magán-egészségbiztosítással rendelkező betegeket privát szobákban helyezik el a kórházakban, vezető orvosok látják el őket és gyorsabban kapnak időpontot az orvosokhoz, specialistákhoz. Az állam által biztosítottak több hetet is várhatnak arra, hogy az orvos rájuk nézzek. Az SPD viszont fel szeretné számolni a két blokk közötti különbségeket.

A családegyesítést illetően sem jutottak még egyezségre a pártok. A családegyesítést két éve függesztették fel azért, hogy megelőzzék a menekültügyi rendszer túlterhelődését. Ez azt jelenti, hogy az oltalmazottak jelenleg nem kezdeményezhetik, hogy a családtagjaikat Németországba hozhassák. A Bild című német lap információi szerint azonban az SPD kiharcolta a magcsaládra vonatkozó családegyesítést, amely a szülőkre és a kiskorú gyermekekre vonatkozik. A jövőben állítólag 1000 családtag számára tennék lehetővé, hogy Németországba költözhessenek. Több szakértő örül a döntésnek, mert véleményük szerint a fiatal migránsokat könnyebb integrálni a társadalomba, ha velük lehetnek a szüleik. Azt remélik, hogy ettől visszaszoríthatóbb lesz a bűnözés. A Keresztényszociális Unió (CSU) azonban teljes mértékben ellene van a családegyesítésnek.

Az SPD-nek a háromból legalább egy, de leginkább két témakört illetően is érvényesíteni kellene az akaratát, hogy a párt tagjai elégedettek lehessenek. Ez azért fontos, mert a koalíciós tárgyalásokat követően mintegy 450 ezer párttag fog szavazni, hogy legyen-e koalíció vagy sem.

Merkel gazdaságilag stabil kormányt szeretne alakítani. A kancellár a megbeszélések során a társadalmi igazságosságot és a biztonságot fogja középpontba helyezni.

A Der Spiegel által készített felmérés szerint a németeknek több mint a fele nem szeretné, ha újra nagykoalíció lenne. Leginkább a 18-29 éves korosztály utasítja el a nagykoalíció ötletét, 65,6 százalékuk negatívan tekint a folyamatra.

A Süddeutsche Zeitung szerint az SPD valószínűleg koalícióara fog lépni Merkelékkel és nagy meglepetést okoznának, ha ez nem így lenne. A lap szerint az újabb nagykoalíció, ami 12 év hatalomhoz közeli pozíciót jelentene a párt számára, az SPD vesztét fogja okozni.

A német kormány várhatóan húsvét körül alakul meg. Ez lenne a harmadik nagykoalíció, és a negyedik kormány, amelyet Angela Merkel, a CDU elnöke vezet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére