Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így reagált az Állami Számvevõszék a Jobbik sivalkodására

888.hu

2017.12.22. 16:28

Számos párt kisebb-nagyobb bajba került, mivel az Állami Számvevõszék (ÁSZ) tiltott párttámogatást mutatott ki a vagyongazdálkodásukban. A Jobbik már megküldte az észrevételeit az ÁSZ-nak, a többi párt eddig még csak a médiában sivalkodott.

Az ÁSZ pénteken kiadott közleményében jelezte, hogy pártok jobban tennék ha a sivalkodás helyett a lényegre koncentrálnának: "politikai indíttatású támadás helyett, vessék össze a saját gazdálkodási gyakorlatukat a hatályos jogszabályi előírásokkal és ez alapján reagáljanak az ÁSZ ellenőrzési bizonyítékokon alapuló megállapításaira" – írja a szervezet.

Az ÁSZ nyilvánosságra hozta azt is, hogy a Jobbik az észrevételezésre válaszul küldött dokumentumok mellé nem csatolt semmilyen "ellenőrzési bizonyítékot...sem a 2010-es kampányelszámolásokkal, sem pedig a saját 2017. első félévi plakátkampányával kapcsolatban".

Az ÁSZ közleményéből így az a kép rajzolódik ki, hogy a Jobbik érdemben nem tudta tagadni, hogy Simicska Lajos cégei tömték ki a pártot vagyoni hozzájárulás révén. Ezt az értelmezést megerősíti, hogy az ÁSZ felszólította a Jobbikot arra, hogy hozza nyilvánosságra a  "a párt 2015-2016. évekre vonatkozó gazdálkodására - amelyeket nem adott át az Állami Számvevőszéknek - valamint a 2017. évi plakátkampányára vonatkozó dokumentumokat és bizonyítékokkal támassza alá, hogy a párt nem fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást" a sivalkodás helyett.

A szervezet "nyomatékosan" felhívta a pártok figyelmét arra, hogy

2014. január 1-jével módosult a párttörvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítást megelőzően a pártok szabályozott módon szinte "bárkitől" fogadhattak el vagyoni hozzájárulást, így a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságoktól és magánszemélyektől is. A módosítás következtében azonban 2014. január 1-től tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása."

"A törvény arról is rendelkezik, ha a párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles annak értékeléséről (értékének meghatározásáról) gondoskodni. Ha a párt a vonatkozó rendelkezéseket megsértve tiltott, nem pénzbeli hozzájárulást fogadott el, annak értékét az Állami Számvevőszék állapítja meg" – írja a szervezet.

Így miközben világos, hogy a Jobbik törvényt sértett, és százmilliós értékben plakáthelyeket kapott Simicska cégeitől a piaci ár alatt, aközben a párt teljes pályás letámadásba kezdett egy, a magyar jogállamiságot védő szervezet ellen.

(MTI-OS)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére