Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az EU frontális támadást indított Magyarország ellen

Bokor Gábor

2017.12.07. 14:28

Az Európai Bírósághoz fordult csütörtökön az Európai Bizottság, a harmadik szakaszba léptetve ezzel egyszerre a civiltörvény, a felsõoktatási jogszabály-módosítás, illetve a migránskvóták elutasítása miatt Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárásokat.

A bizottság áprilisban, júniusban, illetve júliusban kezdeményezett a három ügyben jogsértési eljárást. Ezeket később a második szakasz követte, az úgynevezett indoklással ellátott vélemény megküldése, ám a magyar kormány továbbra sem hajtotta végre Brüsszel parancsait, azóta sem hozta összhangba az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényeket, továbbá a menedékkérők áthelyezésében sem történt előrelépés, ezért ezen ügyeket a luxembourgi székhelyű bíróság elé utalják az eljárás harmadik szakasza keretében.

A brüsszeli testület szerint annak ellenére, hogy az Európai Bíróság szeptemberi ítélete megerősítette a 120 ezer migráns elosztását szolgáló mechanizmus érvényességét, Magyarország, Lengyelország és Csehország továbbra sem teljesíti jogi kötelességeit.

Brüsszel nem találta kielégítőnek a magyarok, a lengyelek és a csehek válaszát és hozzáállását, és panaszaik szerint nem jelezték, hogy hozzá fognak járulni az áthelyezési határozat végrehajtásához, ezért döntöttek végül a bírósági szakasz megkezdése mellett.

Az amerikai és izraeli mintára megalkotott magyarországi civiltörvénnyel kapcsolatban a bizottság ismét figyelmeztetést adott ki, szerintük több szempontból is aggályos a törvény, amely indokolatlan "beavatkozást" jelent az uniós alapjogi chartában garantált jogokba.

Amiatt is sivalkodnak az uniós bürokraták, hogy a szabályzat értelmében az NGO-knak be kell jelenteniük, ha egy évben több mint 7,2 millió forintnyi támogatást kapnak külföldről. Szerintük ez indokolatlanul és aránytalanul korlátozza (!) a tőke szabad mozgását. Emellett csütörtökön az EB újabb szakaszba léptette a menekültügyi szabályozás miatt 2015 decemberében Magyarország ellen megindított kötelezettségszegési eljárást.

Ez ügyben úgynevezett indokolással ellátott véleményt küldtek a magyar kormánynak, ami az eljárás második szakaszát jelenti. Magyarországnak a szabályok szerint két hónapja van arra, hogy összhangba hozza az uniós szabályokkal a kifogásolt törvényt, különben a bizottság ebben az ügyben is az Európai Bírósághoz fordulhat.

Amennyiben egy tagállam az Európai Bíróság első ítélete ellenére sem cselekszik, a bizottság újabb jogsértési eljárást indíthat, és ekkor már egyetlen írásbeli figyelmeztetés után a bírósághoz fordulhat, és bírság kiszabását javasolhatja az érintett országgal szemben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére