Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump: Kína presszionálja jobban Észak-Koreát!

Nagy Gábor

2017.11.09. 11:30

A pekingi látogatáson tartózkodó Donald Trump amerikai elnök arra kérte csütörtökön a kínai vezetést, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Észak-Koreára.
PEKING, 11:30

A pekingi látogatáson tartózkodó Donald Trump amerikai elnök arra kérte csütörtökön a kínai vezetést, hogy gyakoroljon nagyobb nyomást Észak-Koreára.

Kína gyorsan és könnyen meg tudja oldani ezt a problémát, arra kérem, hogy dolgozzon ezen nagyon kitartóan"

– mondta az amerikai elnök Hszi Csin-ping kínai államfővel közös sajtóértekezletén, hozzátéve, hogy a Phenjannal szembeni nyomásgyakorlásban Oroszországra is számít.

Hszi Csin-ping azt mondta: Kína elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik az USA-val több nagy jelentőségű regionális és globális kérdésben, köztük az Észak-Korea okozta válság megoldásában. Hozzátette: Kína nem adja fel azt a célt, hogy békés úton oldják meg a problémát, és tegyék a Koreai-félszigetet atomfegyvermentessé.

A sajtótájékoztatón szóba került Tajvan kérdése is

Az amerikai kormány fenntartja a Tajvant nem külön országnak tekintő "egy Kína"-politikát – jelentette ki az amerikai elnök.

Ez azért fontos, mert tavaly Donald Trump az elnökválasztás után fogadta Caj Jing-ven tajvani elnök telefonos gratulációját, amivel felülírta az addig szokásos protokollt, és kiváltotta Peking haragját, mert utóbbi Kína szerves részének tekinti a szigetet, noha Peking és Tajpej viszonyában fenntartja az "egy ország, két rendszer" elvet.

A kínai államfő ezzel kapcsolatban azonban csak annyit mondott: Tajvan kérdése a legfontosabb, egyúttal a legkényesebb ügy a kínai-amerikai kapcsolatokban.

Végül szóba került a kereskedelem is

Trump szerint a két ország közötti kétoldalú kereskedelmi forgalom kiegyensúlyozatlansága hátrányos az Egyesült Államok számára, de ezért nem Kínát, hanem elődjét, Barack Obamát hibáztatja.

A kínai elnök arra tett ígéretet, hogy Kína egyre nyitottabb és átláthatóbb lesz a külföldi cégek, köztük az amerikaiak előtt. Hszi üdvözölte, hogy amerikai cégek is részt vesznek az "egy övezet, egy út" elnevezésű, nagyívű kínai gazdasági tervben, amelynek középpontjában az infrastruktúra építése áll.

Bejelentették azt is, hogy Trump látogatása alkalmával kínai és amerikai cégek mintegy 250 milliárd dollár értékű kereskedelmi megállapodást kötöttek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére