Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A franciák egy nemzetközi terrorellenes erõt állítanának fel Közép-Afrikában

888.hu

2017.10.30. 14:58

Franciaország az ENSZ-ben gyõzködi az Egyesült Államokat, hogy katonákkal járuljon hozzá egy antiterrorista egység felállításához, amely az afrikai Száhel-övezetben lenne bevethetõ. A lázadók itt nemrég megöltek több ENSZ-békefenntartót.
PÁRIZS, 14:58

Franciaország az ENSZ-ben győzködi az Egyesült Államokat, hogy katonákkal járuljon hozzá egy antiterrorista egység felállításához, amely az afrikai Száhel-övezetben lenne bevethető. A lázadók itt nemrég megöltek több ENSZ-békefenntartót.

Jean-Yves Le Drian külügyminiszter vezeti azt a francia küldöttséget, amely hétfőn tárgyal a kérdésről az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A terv szerint a felállítandó G5 Sahel nevű antiterrorista erő öt országban teljesítene szolgálatot: Burkina Fasóban, Csádban, Maliban, Mauritániában és Nigerben – írja a France24 az AFP-re hivatkozva.

A franciák elsősorban támogatókat keresnek az egység felállításához. Õk maguk logisztikai és pénzügyi segítséget is adnak a terv megvalósításához. Az egység napokon belül bevetésre készen állhat, ha sikerül összeszedni a szükséges erőforrást.

A problémát az Egyesült Államok álláspontja jelenti, amely szerint készek pénzt áldozni a haderő felállítására, azonban nem akarják az ENSZ-t bevonni a G5 Sahel felállításának folyamatába.

A régióban 2011 óta jelent problémát a szélsőségesek jelenléte, amikor Líbiában kitört a polgárháború, majd 2012-ben Mali északi részét elfoglalták az iszlamisták és Nigériában a Boko Haram tevékenysége okozott káoszt.

A térségben évek óta nem látott veszteségeket szenvedtek az ENSZ békefenntartó csapatai. Októberben négy amerikai katona halt meg, amikor a Niger és Mali határán szélsőségesek rajtuk ütöttek. A Maliban tevékenykedő ENSZ-békemisszió 17 katonát veszített egy év alatt.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár támogatja az egység felállításának ötletét és a szervezet ehhez többféleképpen is hozzájárulna: katonákat és erőforrásokat is tudna biztosítani.

Ettől függetlenül az USA nem szeretné, hogy az ENSZ belefolyjon az antiterrorista egység felállításának folyamatába, mert 600 millió dollárral szeretnék csökkenteni az ENSZ békefenntartó misszióinak a költségvetését.

A projekt várható költségei elérik az 423 millió eurót, ám a franciák szerint a költségek leszoríthatóak. Eddig 108 milliót sikerült összegyűjteni, amiből 50-et az érintett afrikai országok adományoztak.

Az USA hathatós támogatása nélkül biztosan nem sikerül megfékezni a terroristákat a régióban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére