Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az Iszlám Állam nem vész el, csak átalakul

Nagy Gábor

2017.10.04. 22:58

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója szerdán arról beszélt, hogy a terrorszervezet új hálózatot készül kiépíteni szíriai és iraki vereségét követõen.
KRASZNODAR, 22:58

Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója szerdán arról beszélt, hogy a terrorszervezet új hálózatot készül kiépíteni szíriai és iraki vereségét követően.

Az orosz titkosszolgálat vezetője erről a dél-oroszországi Kransznodarban beszélt, ahol 74 ország titkosszolgálatának, biztonsági és rendfenntartói erőinek vezetői tartják 16. tanácskozásukat.

Hangsúlyozta, hogy a tervezett kalifátus kiépítésének iraki és szíriai kudarcát követően az Iszlám Állam és a hozzá csapódott nemzetközi terrorszervezetek globális stratégiai feladatként jelölték meg egy új, az egész világra kiterjedő terrorhálózat megteremtését. Erről tanúskodik a legutóbbi terrorcselekmények jellege és széles körű földrajzi kiterjedtsége. Az idei afganisztáni, szíriai, iráni, iraki, egyiptomi, mali, törökországi, oroszországi, nagy-britanniai, spanyolországi, svédországi, finnországi és más országokban elkövetett merényletek áldozatainak száma százakra rúg.

Úgy vélekedett, hogy a terrorcselekményeket a civil társadalom ellen intézett kihívásnak kell tekinteni. Céljuk pánikot kelteni a világ különböző pontjain, befolyást gyakorolni a terrorizmus ellen küzdelmet folytató országokra, egyben megmutatni híveiknek és támogatóiknak életképességüket, bizonyítani azt, hogy további akciókra is képesek.

Bortnyikov szólt arról, hogy a szíriai kormányerők, az orosz hadsereg és a nemzetközi szövetséges erők erőfeszítései nyomán az Iszlám Állam nagy területeket, számos olajlelőhelyet kényszerült feladni. Jelentősen összezsugorodott a pénzügyi hátterét biztosító gazdasági bázisa.

Az FSZB igazgatója szerint a nemzetközi terrorszervezetek vezetői, felismerve a teljes vereség veszélyét, kényszerűen taktikát változtatnak. Tagjaik jelenleg a Közel-Keleten túli területeken, instabil térségekben gyülekeznek, hogy megteremtsék a feszültség és a fegyveres konfliktusok újabb tűzfészkeit.

Ilyen térségnek nevezte Afganisztánt, az Iszlám Állam által még ellenőrzött területeket, ahonnan átszivároghatnak Közép-Ázsiában Iránba, Kínába és Indiába. Afganisztánt használva kiinduló bázisként kísérletet tesznek támadások indítására Oroszország ellen.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója szólt arról is, hogy a nemzetközi terroristák újabb támaszpontokat teremtenek Jemenben, Közép-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére